Zuid-Afrika
Algemene informatie Zuid-Afrika
Officiële taal* | Engels & isiZulu | Tijdsverschil |
Zomer: geen Winter: + 1 uur |
Hoofdsteden | Bloemfontein, Kaapstad & Pretoria | Vaccinatie (aanbevolen) | DTP |
Oppervlakte | 1.220.000 km² |
Visum |
Nee < 90 dagen |
Inwoners | 60.414.495 | Web - Code - Tel. | .za - ZAF - +27 |
Munteenheid | Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) | Vluchtduur |
Circa 11 - 12 uur |
Reisdocumenten & visum
- Paspoort: voor Zuid-Afrika heb je een geldig Nederlands paspoort nodig dat bij vertrek uit het land nog minimaal 30 dagen geldig is.
- Visum: voor een verblijf korter dan 90 dagen heb je in principe geen visum nodig. Liever langer blijven? Dan moet je binnen 60 dagen na aankomst in dit vakantieland, contact opnemen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken ter plaatse om toestemming te vragen.
- (Internationaal) rijbewijs: je Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig in Zuid-Afrika. Toch raden wij je aan om een internationaal rijbewijs mee te nemen, omdat verhuurbedrijven hierom kunnen vragen.
Reisvoorbereiding
In principe zijn er geen verplichte vaccinaties als je naar Zuid-Afrika gaat, behalve op het moment dat je in een land bent geweest met een hoog risico op gele koorts. Dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Verder wordt de vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) aanbevolen. Wil je meer weten over persoons- en reisgebonden adviezen? Laat je hiervoor adviseren door een deskundige bij de GGD.
Er zijn allerlei manieren om deze veelzijdige bestemming te ontdekken, denk aan het huren van een auto maar ook de trein en de bus. In de meeste gevallen dien je voor het huren van een auto 21 jaar of ouder te zijn. Wanneer je jonger bent dan 23 jaar kan er sprake zijn van een bestuurderstoeslag. Alles uit je Afrika reis halen? Vaak mag je met de huurauto de grens over naar landen zoals Namibië, Botswana, Lesotho, Swaziland of Mozambique. Laat je altijd adviseren over de verzekering en nodige documenten. Daarnaast raden wij je aan om de voorwaarden van de lokale verhuurder goed door te nemen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Wist je dat Zuid-Afrika een uitgebreid spoornetwerk heeft? Voor de avontuurlijke reizigers onder ons kan dit een waardevolle toevoeging zijn aan de reis. Controleer wel altijd of de treinrit veilig is voor toeristen, soms is dit helaas niet het geval. Verder is er een uitgebreid netwerk aan busverbindingen en je vindt bussen in allerlei soorten en maten. Of je liever een goedkope busrit (City to City) hebt of meer luxe wilt (Interscape), er is voor ieder wat wils. Helaas zijn de goedkopere bussen niet altijd geschikt voor de lange Nederlandse benen en je zit wat krapper. De Interscape biedt meer slaapcomfort.
Valuta
In Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) het officiële betaalmiddel. In de meeste gevallen kun je eenvoudig betalen met je bankpas, behalve bij sommige tankstations. Ook wanneer je naar meer afgelegen gebieden gaat, is het niet altijd mogelijk om te pinnen. Neem daarom voor de zekerheid altijd wat contant geld mee. Je weet nooit wanneer het van pas komt. Bovendien zijn er voldoende geldautomaten te vinden op bestemming, altijd handig.
Noodnummers
Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:
- Netnummer Zuid-Afrika: +27
- Algemeen alarmnummer: 10 111 en 112 (mobiel)
- Ambulance: 10 177
- Brandweer: 10 177
- Politie: 10 111
Cultuur & taal
Zuid-Afrika staat bekend als de 'rainbow nation' en dat is niet vreemd, want het land kent immers elf officiële talen*. Het Engels wordt het meest gesproken in het bedrijfsleven, maar ook bij de overheid en verschillende commerciële organisaties. IsiZuli is de meest gesproken taal van Zuid-Afrika en is de taal van de grootste etnische groep van Zuid-Afrika: de Zulu.
Wist je verder dat deze vakantiebestemming in totaal 3 hoofdsteden heeft? Dat heeft te maken met de staatsinrichting van Zuid-Afrika, ook wel trias politicas genoemd. Elke stad symboliseert één van de drie politicas: de wetgevende, uitvoerende en bestuurlijke macht. De stad Bloemfontein heeft een Hooggerechtshof en dient als gerechtelijke hoofdstad. Kaapstad is de wetgevende hoofdstad en Pretoria heeft de bestuurlijke macht, waar de president en verschillende ministeries huizen.
Denk je aan Zuid-Afrika, dan denk je waarschijnlijk aan de beelden van rode zandwoestijnen, ongerepte natuur en niet te vergeten, de Big 5! Daarbij kent deze bestemming een rijke geschiedenis die zijn sporen heeft achtergelaten in het hedendaagse Zuid-Afrika. Helaas zijn de gevolgen van de Apartheid nog steeds merkbaar in het dagelijks leven van de lokale bevolking. De salarissen zijn vaak laag en het is gebruikelijk om fooi te geven aan mensen die werken in de dienstverlening.
Doordat Zuid-Afrika wordt gekenmerkt door verschillende culturen, zijn er ook allerlei feestdagen die worden gevierd. Cape Town New Year Karnival staat bekend om haar kleurrijke optocht, swingende mensen en allerlei soorten muziek. De naam zegt het al, het is echt carnaval, alleen vindt het plaats rond de jaarwisseling. Om je een verdere indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:
- Nieuwjaarsdag - 1 januari
- Cape Town New Year Karnival - 1 & 2 januari
- Human Rights Day - 21 maart
- Goede Vrijdag - maart/april
- Easter Monday (Tweede Paasdag) - maart/april
- Freedom Day - 27 april
- Dag van de Arbeid -1 mei
- Hemelvaartsdag - april/mei
- Youth Day - 16 juni
- National Women's Day - 9 augustus
- Heritage Day - 24 september
- Day of Reconciliation - 16 december
- Christmas Day (Eerste Kerstdag) - 25 december
- Day of Goodwill (Tweede Kerstdag) - 26 december
Stekkers & stopcontacten
Neem je wereldstekker mee als je naar dit vakantieland gaat. De stopcontacten zijn namelijk anders dan je in Nederland gewend bent. De netspanning is 230 volt en de frequentie is 50 hertz.
Handige informatie
- Kraanwater: het is veilig om het water uit de kraan te drinken, alleen kan het anders smaken dan je misschien gewend bent. Mocht het kraanwater niet drinkbaar zijn, dan wordt dit netjes vermeld. Twijfel je? Je kunt ook altijd flessen (mineraal)water kopen.
- Vliegtijden: vanaf Schiphol kun je rechtstreeks vliegen naar Zuid-Afrika. De gemiddelde vliegtijd is tussen de 11 en 12 uur. Heb je een vlucht met een of meerdere tussenstops? Dan vlieg je in ongeveer 15 uur naar je eindbestemming.
Nu jij helemaal op de hoogte bent van de praktische zaken, ben jij volledig voorbereid voor je vakantie naar Zuid-Afrika. Ben je nog op zoek naar een vakantie die volledig aan je wensen voldoet? Laat je inspireren door ons online aanbod aan vliegtickets naar Zuid-Afrika. Liever advies van een van onze ervaren reisadviseurs voor jouw Afrika rondreis op maat? Ook dat kan! De reisspecialisten in onze D-reizen winkels staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Het is altijd handig om eerst online een afspraak te maken.