Informatie Turkije
Algemene informatie Turkije
Officiële taal | Turks | Tijdsverschil |
Zomer: + 1 uur Winter: + 2 uur |
Hoofdstad | Ankara | Vaccinatie | DTP & Hepatitis A |
Oppervlakte | 783.562 km² |
Visum |
Nee < 90 dagen Ja > 90 dagen |
Inwoners | 82.827.355 | Web - Code - Tel. | .tr - TUR - +90 |
Munteenheid | Turkse Lira (TRY) | Vluchtduur | Circa 3,5 - 4 uur |
Reisdocumenten & visum
- Paspoort: voor je vakantie naar Turkije kun je zowel met een paspoort als een Nederlandse identiteitskaart reizen. Houd er rekening mee dat je paspoort of identiteitskaart altijd nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat je Turkije weer verlaat. Hier wordt bij aankomst in het vakantieland ook op gecontroleerd.
- Visum: voor een verblijf van maximaal 90 dagen, heb je geen visum nodig voor je vakantie naar Turkije. Liever langer op bestemming blijven? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade voor de mogelijkheden.
- (Internationaal) rijbewijs: je Nederlandse rijbewijs is geldig in Turkije. Het is niet nodig om een internationaal rijbewijs aan te vragen.
Reisvoorbereiding
Voor een vakantie naar Turkije worden de vaccinaties voor DTP en Hepatitis A aanbevolen. Er zijn ook een aantal persoons- en reisgebonden vaccinaties, zoals: Hepatitis B, rabiës en Schistosomiasis. Laat je hiervoor adviseren door deskundigen bij de GGD.
Valuta
De officiële munteenheid van Turkije is de Turkse Lira. In de grote toeristische plekken is het mogelijk om met de euro (€) te betalen. Betalen met de lokale Lira is voordeliger maar als je slechts een keer wilt shoppen, kun je overwegen om gewoon met de euro te betalen.
Je kunt vrijwel overal betalen met je pinpas en creditcard en er zijn veelal genoeg betaalautomaten aanwezig om geld op te nemen. Houd er in het laatste geval rekening mee dat hiervoor transactiekosten in rekening kunnen worden gebracht.
Noodnummers
Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:
- Netnummer Turkije: +90
- Algemeen alarmnummer: 112
- Ambulance: 112
- Brandweer: 110
- Politie: 155
Cultuur & taal
In Turkije spreekt de lokale bevolking Turks. Daarnaast komt het Koerdisch, Arabisch, Armeens en Grieks ook voor op deze bestemming. Geen zorgen, in de toeristische gebieden wordt gewoon Engels of Duits gesproken. Aan de westkust kan het zelfs voorkomen dat je met de Franse taal ook uit de voeten kunt.
Een bekend fenomeen in Turkije vormt onderdeel van het islamitische geloof, namelijk de vastenperiode: Ramadan. Doordat de islamitische jaarkalender maangebonden is, vindt de Ramadan elk jaar op een andere datum plaats. Tussen de ochtendschemering en zonsondergang vasten de moslims . Er wordt dus niet gerookt, gegeten en gedronken. De Ramadan wordt afgesloten met viering van het Suikerfeest, een feest dat maar liefst drie dagen duurt. Wist je ook dat de Turken heel gastvrij zijn? Ga je bij iemand op bezoek, dan krijg je in de meeste gevallen altijd koffie of thee aangeboden.
Tijdens de nationale en islamitische feestdagen zijn alle instanties gesloten. De winkels zijn daarentegen in de meeste gevallen wel geopend of hanteren aangepaste openingstijden. Om je een indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:
- Nieuwjaarsdag - 1 januari
- Onafhankelijkheidsdag en Dag van het Kind -23 april
- Ramadan*
- Dag van de Arbeid - 1 mei
- Suikerfeest (3 dagen)*
- Jeugd- en sportdag (herdenking van Atatürk) - 19 mei
- Dag van Democratie en Nationale Eenheid - 15 juli
- Offerfeest (4 dagen)*
- Dag van de Overwinning - 30 augustus
- Dag van de Republiek - 29 oktober
*Door de islamitische kalender valt het Suikerfeest en Offerfeest elk jaar op een andere datum.
Stekkers & stopcontacten
Het is niet nodig om een wereldstekker mee te nemen naar Turkije. Je kunt met je Nederlandse stekkers zonder problemen gebruikmaken van de Turkse stopcontacten. De netspanning van de elektriciteit in Turkije is 220 volt en de frequentie 50 hertz.
Handige informatie
- Kraanwater: het wordt afgeraden om het kraanwater te drinken, omdat het water veel chloor bevat. Het drinken van gechloreerd water kan leiden tot maag- en darmklachten, wat niet erg prettig is tijdens je vakantie. Als alternatief kun je ervoor kiezen flessen (mineraal)water te kopen bij de lokale supermarkt. Bij hotels en resorts is het gebruikelijk om ijsklontjes te gebruiken uit zakken en zijn niet gemaakt van kraanwater. Heb je twijfels over de herkomst van de ijsklontjes? Dan kun je ze beter niet nuttigen.
- Vliegtijden: vanaf verschillende luchthavens worden rechtstreekse vluchten aangeboden naar Turkije, maar er zijn ook vluchten met een tussenlanding. Vlieg je vanaf Schiphol naar Antalya? Dan duurt je vlucht gemiddeld 4 uur. Heb je een vlucht met tussenlanding? Dan is de totale vluchtduur gemiddeld 5 á 6 uur.
- Vervoer: de taxi is een populair vervoermiddel in Turkije. Dat is niet vreemd, aangezien de kosten voor het nemen van een taxi tot een van de laagste ter wereld behoren. Je kunt de taxi eenvoudig herkennen aan hun gele kleur en worden ook veel gebruikt door vakantiegangers. Elke taxi heeft een meter, alleen in de nacht geldt er een aangepast tarief.
Nu jij helemaal op de hoogte bent van de praktische zaken, ben jij volledig voorbereid voor je vakantie naar Turkije. Ben je nog op zoek naar een vakantie die volledig aan je wensen voldoet? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod aan all-inclusive vakanties in Turkije. Liever advies van een van onze ervaren reisadviseurs? Ook dat kan! De reisspecialisten in onze D-reizen winkels staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Vergeet niet om hiervoor eerst online een afspraak te maken.