Sint Maarten
Algemene informatie Sint Maarten
Officiële taal | Nederlands & Engels | Tijdsverschil |
Winter: - 5 uur Zomer: - 6 uur |
Hoofdstad | Philipsburg | Vaccinatie | n.v.t. |
Oppervlakte | 34 km² |
Visum |
Nee |
Inwoners | 43.847 | Web - Code - Tel. | .sx- SXM - +721 |
Munteenheid | Antilliaanse gulden (ANG) | Vluchtduur | Circa 9 à 10 uur |
Reisdocumenten & visum
- Paspoort: voor je vakantie naar het eiland Sint Maarten heb je een geldig paspoort nodig.
- Visum: het is niet nodig om een visum aan te vragen voor een verblijf tot maximaal 90 dagen.
- (Internationaal) rijbewijs: je Nederlandse rijbewijs is voldoende, een internationaal rijbewijs is dus niet verplicht.
- Belangrijk om te regelen: gaat je vlucht via de Verenigde Staten of Canada? Vraag dan altijd een ESTA of eTA aan. Dit kun je eenvoudig online regelen tot 72 uur voor vertrek.
Reisvoorbereiding
Wanneer je in een land bent geweest met een risico op gele koorts, is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht voor je vakantie naar Sint Maarten. Voor de rest zijn er geen verplichte of aanbevolen vaccinaties. Meer weten over persoons- en reisgebonden adviezen? Laat je hiervoor adviseren door een deskundige bij de GGD.
Het Caribische eiland is niet heel groot en theoretisch gezien kun je gemakkelijk te voet van plek naar plek. Toch is het vanwege het klimaat geen overbodige luxe om te kiezen voor een (huur)auto met airconditioning. De auto is het meest gebruikte vervoermiddel op deze vakantiebestemming en het is ook een hele leuke manier om Sint Maarten te ontdekken.
Liever het rijden aan een ander overlaten? Dan zijn er ook voldoende privétaxi’s en busbedrijven op het eiland. De prijs is afhankelijk van de afstand, dus we raden je aan om vooraf te informeren naar de prijs van de rit. De taxi’s zijn veelal te vinden bij het vliegveld, cruisehaven, halverwege Fronstreet bij Cyrus Wathey Square en bij de grote hotels. Nog niet overtuigd? Dan is er ook nog de jeep, scooter, motor en fiets.
Valuta
Sint Maarten is onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en de Nederlandse invloeden zijn op verschillende plekken nog zichtbaar. Echter, bestaat het Caribische eiland uit twee delen, het Nederlandse en Franse deel. In het Nederlandse gedeelte is de Antilliaanse gulden (ANG) het officiële betaalmiddel. In het Franse gedeelte is de euro (€) het officiële betaalmiddel, echter wordt de Amerikaanse dollar daarentegen het meeste gebruikt. Het Franse gedeelte wordt ook wel Collectivité de Saint-Martin genoemd.
Rondom de hoofdstad Philipsburg vind je voldoende geldautomaten en kun je bij de meeste winkels en restaurants eenvoudig betalen met je pinpas of creditcard. Het is altijd handig om contant geld op zak te hebben, je weet nooit wanneer het van pas komt. Houd bij het opnemen van geld rekening met eventuele transactiekosten. Vergeet je niet de bankpas te activeren voor gebruik buiten Nederland?
Noodnummers
Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers voor zowel het Nederlandse als Franse gedeelte alvast voor je uitgezocht:
- Netnummer Sint Maarten: +721
- Politie: 911 (Franse gedeelte: 17)
- Ambulance: 912 (Franse gedeelte: 15)
Cultuur & taal
De officiële talen van Sint Maarten zijn Nederlands & Engels. Je merkt dat het gebruikelijker is om Engels te praten. Slechts een klein deel van de lokale bevolking spreekt Nederlands als voertaal.
Zowel historisch als cultureel gezien is Sint Maarten een samensmelting van Europese en Caribische invloeden. Dit zie je met name terug in de kunst en architectuur van het eiland. Daarnaast ligt het tempo op dit tropische eiland een stuk lager dan in Nederland. Laat de Nederlandse gewoontes dus even lekker los en ontspan!
De levendige cultuur wordt gekenmerkt met vele festivals en natuurlijk, het Caribisch Carnaval. Daarnaast komen veel feestdagen overeen met de Nederlandse feestdagen. Om je een indruk te geven van de populaire nationale feestdagen hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:
- Nieuwjaarsdag - 1 januari
- Goede Vrijdag - maart/april
- Pasen - maart/april
- Koningsdag - 27 april
- Carnaval Day (Caribisch Carnaval) - 30 april
- Dag van de Arbeid - 1 mei
- Hemelvaartsdag - mei
- Pinksteren - mei/juni
- Dag van de Emancipatie van de Slaven - 1 juli
- Dag van de Grondwet - tweede maandag van oktober
- Dag van de Vlag (Sint Maarten Day) - 11 november
- Eerste en Tweede Kerstdag - 25 & 26 december
Stekkers & stopcontacten
Vergeet niet een wereldstekker en spanningsomvormer mee te nemen op vakantie naar Sint Maarten. Op het Nederlandse gedeelte is de lokale netspanning 110 volt en zijn de stopcontacten anders dan je in Nederland kent. Controleer daarom voor vertrek of je apparaten tegen de lokale voltage kunnen. Op het Franse gedeelte zijn er wel Europese stopcontacten en is de netspanning 220 volt.
Handige informatie
- Kraanwater: het water uit de kraan is veilig om te drinken. Het kraanwater is van goede kwaliteit, alleen kan anders smaken dan je wellicht gewend bent. Liever flessen (mineraal)water? Die kun je gewoon kopen bij de lokale supermarkt.
- Vliegtijden: vanaf Amsterdam kun je rechtstreeks naar Sint Maarten vliegen. Je vlucht duurt dan gemiddeld 9 à 10 uur. Er zijn ook vluchten met een overstap. Controleer in deze gevallen of je over aanvullende reisdocumenten dient te beschikken.
Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod aan (all-inclusive) zonvakanties naar Sint Maarten. Liever advies van een van onze ervaren reisadviseurs? Ook dat kan! De reisspecialisten in onze D-reizen winkels staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Vergeet niet om eerst online een afspraak te maken.