Oostenrijk
Bij D-reizen begrijpen wij dat je voor je vakantie naar Oostenrijk niet voor verrassingen wil komen te staan. Heb je bijvoorbeeld een paspoort nodig of een identiteitskaart? Heb je een tolvignet nodig als je met de auto naar Oostenrijk gaat? En kun je het water uit de kraan drinken? Allemaal vragen die wij zorgvuldig voor jou hebben beantwoord in onze Vakantiewijzer. Zo ga jij goed voorbereid op reis en kun je onbezorgd genieten van de voorpret!
Algemene informatie Oostenrijk
Officiële taal | Duits | Tijdsverschil | Geen |
Hoofdstad | Wenen | Vaccinatie (aanbevolen) | Tekenencefalitis |
Oppervlakte | 83.871 km² |
Visum |
Nee |
Inwoners | 9.104.772 | Web - Code - Tel. | .at -AUT - +43 |
Munteenheid | Euro (EUR) | Vluchtduur | Circa 1,5 uur |
Reisdocumenten & visum
- Paspoort: een Nederlands paspoort of identiteitskaart is voldoende.
- Visum: het is niet nodig om een visum aan te vragen.
- (Internationaal) rijbewijs: je Nederlandse rijbewijs is geldig in Oostenrijk, het is dus niet nodig om een internationaal rijbewijs aan te vragen.
Reisvoorbereiding
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor je vakantie naar Oostenrijk. Ben je van plan om meer dan 4 weken op deze vakantiebestemming te blijven? Dan wordt de vaccinatie tegen tekenencefalitis aanbevolen. Laat je hiervoor adviseren door een deskundige bij de GGD.
Ruil het vliegtuig in voor de auto en baan een weg door de heuvelachtige landschappen van Oostenrijk. Kies je voor een autovakantie door Oostenrijk? Dan is het handig om met een aantal dingen rekening te houden. Wij hebben de tips voor je op een rij gezet:
- Regel voor vertrek een tolvignet of milieusticker als je naar deze vakantiebestemming gaat. Een vignet is verplicht voor de snelwegen (A-wegen) en diverse autowegen (S-wegen, S1 en B302). Controleer ook de landen die je onderweg passeert.
- Neem een gevarendriehoek mee. Dit is verplicht om bij je te hebben in Oostenrijk.
- Verder is het ook verplicht om een reflecterend veiligheidsvest en verbanddoos mee te nemen in de auto.
- In de periode van 1 november t/m 15 april dien je winterbanden onder je auto te zetten.
Valuta
Net als in Nederland, kun je in Oostenrijk gewoon met de euro (€) betalen. Dat is handig! Wist je dat de 1 en 2 cent nog volop wordt gebruikt op deze bestemming?
Verder kun je op de meeste plekken gemakkelijk betalen met je pinpas of creditcard. Bij kleinere winkels en supermarkten vinden de Oostenrijkers het niet prettig als je met creditcard betaalt, omdat er hoge commissiekosten voor worden gerekend. Betaal op die momenten liever met contant geld. Voor het opnemen van contant geld kun je bij de bank terecht, houd alleen rekening met eventuele bijkomende transactiekosten. Kies je er toch voor om te betalen met een creditcard? Dan zijn Visa en Mastercard de meest geaccepteerde creditcards.
Noodnummers
We hopen uiteraard dat je een zorgeloze reis hebt, alleen soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:
- Netnummer Oostenrijk: + 43
- Algemeen alarmnummer: 112
- Ambulance: 144
- Brandweer: 122
- Politie: 133
- Reddingsbrigade in de bergen: 140
Cultuur & taal
Duits is de officiële taal van Oostenrijk, maar dat betekent niet dat het de enige taal is die de lokale bevolking spreekt. Ruim 90% van de Oostenrijkers spreekt Duits, maar deze taal kent vele dialecten en een minderheid spreekt zelfs Kroatisch, Servisch of Turks. Daarnaast kennen bepaalde delen van Oostenrijk een eigen officiële taal, namelijk: in Karinthië spreekt men Sloveens en in Burgenland spreekt men Hongaars en Kroatisch. Geen zorgen, merendeel van de Oostenrijkers spreekt gewoon Engels dus je kunt je altijd verstaanbaar maken.
Denk je aan Oostenrijk? Dan denk je waarschijnlijk aan wienerschnitzel, lederhosen, jodelen én wintersport. Wat je misschien nog niet wist, is dat de Oostenrijkers dol zijn op zoetigheid. Dit merk je aan de invulling van het ontbijt, maar ook de bekende 'apfelstrudel' die niet mag ontbreken in de lijst van desserts en gebak. Verder kent Oostenrijk verschillende nationale feestdagen. Tijdens deze dagen zijn musea, winkels en andere instanties gesloten. Om je een indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:
- Nieuwjaarsdag - 1 januari
- Heilige Driekoningen - 6 januari
- Pasen - maart/april
- Dag van de Arbeid - 1 mei
- Hemelvaart - 13 mei
- Pinksteren - mei/juni
- Sacramentsdag - 11 juni
- Maria Hemelvaart - 15 augustus
- Allerheiligen - 1 november
- Maria onbevlekte ontvangenis - 8 december
- Kerst - 25 & 26 december
Stekkers & stopcontacten
Je hoeft geen wereldstekker mee te nemen naar Oostenrijk, de lokale stopcontacten zijn hetzelfde als die in Nederland. De netspanning is 220 volt.
Handige informatie
- Kraanwater: het water wordt goed gezuiverd en is van hoge kwaliteit op deze bestemming. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of het kraanwater veilig is. Het water komt veelal uit de Alpen en bevat vaak essentiële mineralen.
- Vliegtijden: een rechtstreekse vlucht vanaf Duitse luchthavens naar Wenen duurt circa 1,5 uur. Het is ook mogelijk om rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Wenen te vliegen, vaak doe je daar iets langer over. Over het algemeen waan jij je voordat je het weet al op deze prachtige bestemming.
Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod, variërend van wintersportvakanties tot zomervakanties . Liever van onze ervaren reisspecialisten? Breng een bezoek aan een van onze D-reizen winkels. De reisadviseurs staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je zorgeloze vakantie. Vergeet niet eerst online een afspraak te maken.