Malediven
Algemene informatie Malediven
Officiële taal | Divehi | Tijdsverschil |
Zomer: + 3 uur Winter: + 4 uur |
Hoofdstad | Malé | Vaccinatie | Gele koorts, Hepatitis A en B, DTP, Buiktyfus en BMR. |
Oppervlakte | 300 km² |
Visum |
Nee |
Inwoners | 521.021 | Web - Code - Tel. | .mv - MDV - +960 |
Munteenheid | Rufiyaa (MVR) | Vluchtduur | Circa 11 à 12 uur |
Reisdocumenten & visum
- Paspoort: wanneer je op vakantie gaat naar de Malediven heb je een geldig Nederlandse paspoort nodig. Vaak merk je dat luchtvaartmaatschappijen hanteren dat het paspoort bij aankomst in de Malediven nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Zodra je de vakantiebestemming verlaat, dient je paspoort nog minimaal 1 maand geldig te zijn.
- Visum: bij aankomst op de Malediven kun je een 'visa on arrival' aanvragen voor maximaal 30 dagen.
- (Internationaal) rijbewijs: het Nederlandse en internationale rijbewijs zijn niet geldig in de Malediven. Alleen een lokaal rijbewijs is geldig en er is slechts een beperkt wegennetwerk op de grootste eilanden.
- Belangrijk om te regelen: voordat je naar de Malediven gaat, zul je een IMUGA-verklaring (Traveller Declaration) moeten invullen. Vul dit formulier uiterlijk 96 uur voor je vertrek in en update de verklaring bij aankomst en vertrek uit deze bestemming.
Reisvoorbereiding
In principe zijn er geen verplichte vaccinaties voor een vakantie naar de Malediven, behalve als je in de 7 dagen voor aankomst op deze bestemming nog in een land bent geweest met een verhoogd risico op gele koorts. Dan is de vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Verder worden de vaccinaties tegen DTP (Difterie, Tetanus, Polio), Hepatitis A en B, Buiktyfus en BMR (Bof, Mazelen en Rode Hond) aanbevolen. Altijd handig om muggenwerende middelen mee te nemen zoals DEET.
Grote kans dat jij vooral op je resort blijft tijdens je vakantie op de Malediven. De restaurants, bars en winkeltjes liggen verder allemaal op loopafstand waardoor je niet op zoek hoeft te gaan naar een vervoermiddel. Kies voor een leuke activiteit zoals eilandhoppen en laat je inspireren door de betoverende omgeving. Dit kun je doen per speedboat maar ook per vissersbootje of watervliegtuig.
Valuta
Op de Malediven is de rufiyaa het officiële betaalmiddel. Op de eilanden vind je bijna geen geldautomaten, behalve op Malé. We raden je aan om met je creditcard te betalen, houd alleen rekening met eventuele transactiekosten. Toch liever contant betalen? Dat is geen probleem! Naast de lokale valuta, wordt ook de Amerikaanse dollar ($) en de euro (€) geaccepteerd.
Noodnummers
Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:
- Netnummer Malediven: +960
- Ambulance: 102
- Brandweer: 118
- Politie: 119
Cultuur & taal
De officiële voertaal van de Malediven is Divehi, wat bestaat uit een mix van de talen Hindi, Urdu en Arabisch. Geen zorgen, met Engels kom je ook gemakkelijk uit de voeten.
Wist je dat de lokale bevolking het islamitisch geloof belijdt? De Maldiviërs drinken verder geen alcohol en eten geen varkensvlees. Vakantiegangers hoeven hier niet echt op te letten, in de resorts kun je gewoon gerechten met varkensvlees eten en vanaf 18 jaar alcoholische dranken nuttigen. We raden je aan het islamitisch geloof te respecteren. Bedek je schouders en knieën, zowel mannen als vrouwen, als je op excursie gaat of een strandwandeling gaat maken. Het wordt niet echt gewaardeerd als jij in je badkleding over de openbare stranden wandelt. Er is wel een apart ‘bikinistrand’ waar je zorgeloos kunt genieten van de heerlijke zon! Verder zijn de Maldiviërs ontzettend trots op hun prachtige omgeving en zijn hier erg zuinig op. Wees daarom respectvol naar de omgeving en raak geen koraal aan tijdens de snorkel- of duikactiviteiten.
Leuk om te weten, het weekend valt op deze bestemming niet op zaterdag en zondag, maar op vrijdag en zaterdag. Dat is even schakelen. Het is daarom altijd handig om de openingstijden van de winkels te controleren als je iets wilt ondernemen. Daarnaast zijn er verschillende nationale feestdagen en winkels zijn tijdens deze dagen standaard gesloten. Om je een indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:
- Nieuwjaarsdag - 1 januari
- Dag van de Arbeid - 1 mei
- Suikerfeest*
- Onafhankelijkheidsdag - 26 juli
- Offerfeest*
- Nationale Feestdag - 18 oktober
- Bevrijdingsdag - 3 november
- Dag van de Republiek - 11 november
*Door de islamitische kalender valt het Suikerfeest en Offerfeest, net als de periode van de Ramadan, elk jaar op een andere datum.
Stekkers & stopcontacten
Neem een wereldstekker mee op vakantie naar deze droombestemming. De stopcontacten op de Malediven kunnen anders zijn dan je gewend bent in Nederland. De netspanning van de elektriciteit is daarentegen wel hetzelfde, namelijk 220-240 volt en de frequentie is 50 hertz.
Handige informatie
- Kraanwater: we raden het je af om het water uit de kraan te drinken, aangezien het water op de meeste plekken niet drinkbaar is. Koop in plaats daarvan flessen (mineraal)water. Bij sommige resorts kun je het kraanwater wel drinken. Twijfel je? Vraag het vooral na bij het vriendelijke personeel.
- Vliegtijden: je vlucht naar de hoofdstad Malé duurt gemiddeld 11 à 12 uur. Een rechtstreekse vlucht is helaas niet mogelijk, je maakt dus altijd een tussenstop. Zodra je eenmaal bent aangekomen op het vliegveld, word jij met een (water)vliegtuig of boot naar je resort gebracht.
Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod aan zonvakanties naar de Malediven. Liever persoonlijk advies? Onze ervaren reisadviseurs in de D-reizen winkels staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Maak hiervoor eerst online een afspraak.