Indonesië
Algemene informatie Indonesië
Officiële taal | Bahasa Indonesia | Tijdsverschil |
Tussen + 5 uur en + 8 uur |
Hoofdstad | Jakarta | Vaccinatie (aanbevolen) | DTP & Hepatitis A |
Oppervlakte | 1.910.931 km² |
Visum |
Ja |
Inwoners | 277.534.122 | Web - Code - Tel. | .id - IDN - + 62 |
Munteenheid | Indonesische rupiah (IDR) | Vluchtduur |
Jakarta: circa 14 uur Bali: circa 16,5 uur |
Reisdocumenten & visum
- Paspoort: je hebt een geldig Nederlands paspoort nodig dat bij vertrek uit Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig is. Het is goed om te weten dat Indonesië geen dubbele nationaliteit erkent.
- Visum: voor je vakantie heb je een visum nodig. Je hebt de keuze om deze voor vertrek (e-visum) te regelen of bij aankomst in Indonesië. Een visum bij aankomst (visa on arrival) is maximaal 30 dagen geldig en mag je eenmalig verlengen met 30 dagen. Een e-visum kun je aanvragen bij een verblijf langer dan 60 dagen en maximaal 180 dagen. Je kunt dit digitale visum één keer verlengen.
- Gezondheidsverklaring: je dient voorafgaand de reis een gezondheidsverklaring (SATUSEHAT Health Pass) in te vullen. Het betreft een eenvoudige vragenlijst waarin om algemene informatie wordt gevraagd. Dit dien je via de volgende link in te vullen: https://sshp.kemkes.go.id/. Na het invullen ontvang je een barcode met gezondheids-en reisinformatie. Deze barcode moet je goed bewaren en bij aankomst laten zien.
- (Internationaal) rijbewijs: denk je eraan om een auto te huren? Vergeet niet je internationale rijbewijs mee te nemen.
Reisvoorbereiding
Voor een vakantie naar Indonesië worden er vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP (Difterie, Tetanus en Polio) aanbevolen. Er zijn ook een aantal persoons- en reisgebonden adviezen voor vaccinaties tegen BMR (Bof, Mazelen en Rode Hond), Buiktyfus, Hepatitis B, Rabiës en meer. Laat je hiervoor adviseren door een deskundige bij de GGD. Vanwege de muggen raden wij het je aan om insectenwerende middelen mee te nemen zoals DEET, maar ook ’s avonds, ’s nachts en tijdens de ochtendschemering bedekkende kleding te dragen.
Geef zelf kleur aan je Indonesië reis en ontdek deze diverse vakantiebestemming met de bus, de fiets-taxi (becak), de boot of huur een auto. Aan de fiets en scooter mag het natuurlijk ook niet ontbreken en is ook nog eens een leuke manier om de bestemming te doorkruisen. De bus wordt gezien als het belangrijkste vervoermiddel en hier zijn twee soorten van: de bis biasa bus en de patas bus. De bis biasa bussen rijden een vaste route waar je overal kan in- en uitstappen. Deze bus is minder comfortabel dan de patas bus, alleen wel de leukste manier om naar een andere plaats te gaan. De patas bus is luxer met meer been- en zitruimte en brengt je sneller van A naar B. De traditionele, kleurrijke becak mag je zeker niet overslaan tijdens je vakantie. Tip: spreek vooraf een prijs af met de bestuurder.
Ga met de auto of scooter van de gebaande paden en ontdek de betoverende omgeving helemaal op je eigen manier. Controleer altijd of je auto of scooter geen schade of andere mankementen heeft om eventuele schadeclaims te voorkomen. Verder heb je voor het huren van een auto je Nederlandse rijbewijs en internationale rijbewijs nodig. Wil je een brom- of snorfiets huren? Dan dien je in het bezit te zijn van een motorrijbewijs en deze kunnen aantonen.
Het is goed om te weten dat Indonesië verschillende tijdzones kent. Op Java, Sumatra, West-Kalimantan en Centraal-Kalimantan is het tijdens de zomertijd 5 uur later en tijdens de wintertijd, 6 uur later. Voor Bali, Sulawesi, Zuid-Kalimantan en Oost-Kalimantan is het tijdens de zomertijd 6 uur later en tijdens de wintertijd, 7 uur later. Op Papoea en de Molukken is het tijdens de zomertijd 7 uur later en tijdens de wintertijd, 8 uur later.
Valuta
In Indonesië betaal je met de Indonesische rupiah (IDR). Vaak kun je eenvoudig met je Nederlandse bankpas contant geld opnemen bij de geldautomaten. Houd alleen rekening met bijkomende transactiekosten. Vergeet je niet de instelling van je pinpas op wereldstand te zetten?
Op deze bestemming is betalen met een creditcard niet heel gebruikelijk. Bij luxe hotels, grotere winkels en restaurants kun je in de meeste gevallen wel betalen met je creditcard. Bij kleinere winkels raden wij je aan om contant te betalen. Het is daarom altijd handig om voldoende rupiahs op zak te hebben tijdens je vakantie.
Noodnummers
We hopen uiteraard dat je een zorgeloze reis hebt, alleen soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:
- Netnummer Indonesië: + 62
- Ambulance: 118
- Brandweer: 113
- Politie: 110
Cultuur & taal
De officiële voertaal van Indonesië is het Bahasa Indonesia, echter spreekt slechts een klein deel van de bevolking deze taal als moedertaal. Indonesië kent namelijk vele dialecten, waaronder het Javaans, Jakartaans, het Ambonees en Ambonees Maleis op de Molukken. De lokale bevolking vindt het leuk als je een aantal woorden kent, dus verdiep je voor vertrek eens in een van deze talen.
Verder kent de Indonesische cultuur vele religies, gewoontes en gebruiken. De lokale bevolking is zeer vriendelijk en gastvrij. Ook het stellen van persoonlijke vragen wordt gezien als een normale zaak, alleen deze gezellige praatjes kunnen ervoor zorgen dat men de tijd uit het oog verliest en te laat komt voor andere afspraken. Het in het openbaar tonen van affectie is niet gebruikelijk in Indonesië.
Wist je dat in Indonesië de grootste islamitische gemeenschap ter wereld woont? De islam is de belangrijkste godsdienst op deze vakantiebestemming, maar kent ook het christendom, hindoeïsme, boeddhisme en animisme. We raden het je aan om bij bezoeken aan religieuze instanties, zoals tempels en moskeeën, bedekkende kleding te dragen over je schouders en knieën. Geen zorgen, aan het strand kun je gewoon je badkleding dragen en genieten van de zon.
Gezien de culturele diversiteit in Indonesië, is het niet gek dat dit vakantieland land ook bekend staat om haar verschillende nationale en religieuze feestdagen. De data van enkele feestdagen kunnen vaak wisselen, aangezien ze zijn verbonden aan de islamitische maankalender. Tijdens de feestdagen zijn veelal overheidsinstanties, postkantoren en banken gesloten. Om je een indruk te geven van de bekende nationale feestdagen, hebben wij ze speciaal voor jou op een rij gezet:
- Nieuwjaarsdag - 1 januari
- Chinese nieuwjaar - januari/februari
- Ascentie van de profeet Mohammed - 11 maart
- Bali's dag van stile en hindoe-nieuwjaar - 14 maart
- Goede Vrijdag - maart/april
- Dag van de Arbeid -2 april
- Ramadan*
- Eid al-Fitr (Suikerfeest)*
- Hemelvaartsdag - mei
- Boeddha's Verjaardag - 26 mei
- Pancasila Dag - 1 juni
- Offerfeest*
- Muharram - 10 augustus
- Indonesische onafhankelijkheidsdag - 17 augustus
- De verjaardag van de profeet Mohammed - 19 oktober
- Diwali - 4 november
- Kerstavond - 24 december
- Kerstdag - 25 december
- Oudejaarsavond - 31 december
Stekkers & stopcontacten
Het is niet nodig om een wereldstekker mee te nemen als je naar Indonesië gaat. De stopcontacten zijn hetzelfde als je in Nederland gewend bent. De netspanning is 230 volt en de frequentie is 50 hertz.
Handige informatie
- Kraanwater: je kunt het water uit de kraan niet drinken en we raden het je af om ijsklontjes te nuttigen als deze gemaakt zijn van kraanwater. In plaats daarvan kun je op bijna elke hoek van de straat flessen (mineraal)water kopen. Controleer altijd even of de verzegeling van de fles nog intact is.
- Vliegtijden: de gemiddelde vliegtijd hangt af van je eindbestemming in Indonesië. Ga je naar Jakarta? Dan vlieg je in circa 14 uur naar deze bestemming. Liever naar het betoverende Bali? Dan heeft je vlucht vaak minimaal één tussenlanding. Je vlucht duurt dan gemiddeld 16,5 uur.
Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod variërend van vakanties naar Bali tot vliegtickets naar Indonesië. Liever een rondreis door Indonesië? Laat je adviseren door de ervaren reisspecialisten in onze D-reizen winkels. Zij staan klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Maak hiervoor eerst online een afspraak.