JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Frankrijk vakantiewijzer: Handige info & tips | D-reizen

Frankrijk

Bij D-reizen begrijpen wij dat je voor je vakantie naar La France niet voor verrassingen wil komen te staan. Heb je bijvoorbeeld een paspoort nodig of een identiteitskaart? Heb je een tolvignet nodig als je met de auto naar Frankrijk gaat? En kun je het water uit de kraan drinken? Allemaal vragen die wij zorgvuldig voor jou hebben beantwoord in onze Vakantiewijzer. Zo ga jij goed voorbereid op reis en kun je onbezorgd genieten van de voorpret!

Algemene informatie Frankrijk

Officiële taal Frans Tijdsverschil Geen
Hoofdstad Parijs Vaccinatie n.v.t.
Oppervlakte 551.500 km²

Visum

Nee

Inwoners 68.009.512 Web - Code - Tel. .fr -FRA - +33
Munteenheid Euro (EUR) Vluchtduur Circa 1,5 uur

Reisdocumenten & visum

  • Paspoort: een Nederlands paspoort of identiteitskaart is voldoende.
  • Visum: het is niet nodig om een visum aan te vragen.
  • (Internationaal) rijbewijs: een Nederlands rijbewijs is meer dan voldoende, ook voor het huren van een auto in Frankrijk.

Reisvoorbereiding

In principe zijn er zijn geen verplichte of aanbevolen vaccinaties voor deze vakantiebestemming.

Sla je liever het vliegtuig over en ga je met de auto naar Frankrijk? Dan is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. Wij hebben de praktische informatie voor je op een rij gezet:

  • De snelste route naar Parijs, Dordogne en/of West-Frankrijk? Rijd vanuit Nederland via Gent/Lille of Mons/Valeciennes.
  • De snelste route naar het Oost- en Zuid-Frankrijk en richting de Middellandse Zee? Rijd vanuit Nederland via Luxemburg en Nancy. Zodra je Nancy passeert, zul je tol moeten gaan betalen.
  • Liever de drukke wegen vermijden? Kies de Bison Futé route als alternatief. 
  • Het is in Frankrijk niet verplicht om een tolvignet aan te vragen. De milieusticker kan wel in sommige regio's verplicht zijn en zul je dus tol moeten betalen. Regel je milieusticker eenvoudig online.
  • Houd er rekening mee dat nationale feestdagen en grote evenementen kunnen leiden tot drukte op de weg. Ook de zwarte zaterdagen staan bekend om de grote drukte op de weg.
  • Controleer altijd of de landen op je route ook bepaalde vereisten hebben voor je auto. 
  • Het is verboden om je telefoon te gebruiken tijdens het autorijden, maar ook als je stilstaat bij een stoplicht. Onze tip: houd je telefoon uit het zicht, zodat je niet in de verleiding komt je berichten te checken.
  • Het symbool voor het verlenen van voorrang ziet er in Frankrijk anders uit dan in Nederland. In plaats van de haaientanden, zie je een lijn van dikke blokken. Bestuurders moeten voorrang verlenen aan bestuurders op een kruisende weg.

Valuta

Net als in Nederland, kun je in Frankrijk gewoon met de euro (€) betalen. Dat is handig! Verder kun je op de meeste plekken eenvoudig betalen met je pinpas of creditcard. Wanneer je geld wilt opnemen bij de betaalautomaten, is het goed om te weten dat hiervoor transactiekosten kunnen worden gerekend.

Pinnen is gemakkelijk, alleen we raden je toch aan om contant geld op zak te hebben. Er zijn namelijk winkels en restaurants of bar die alleen contant geld accepteren. Je weet dus nooit wanneer het van pas komt.

Noodnummers

We hopen uiteraard dat je een zorgeloze reis hebt, alleen soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:

  • Netnummer Frankrijk: + 33
  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance: 15
  • Brandweer: 18
  • Politie: 17

Cultuur & taal

In Frankrijk spreekt de lokale bevolking Frans. Heb jij wat Franse woorden onder de knie? Dan wordt het zeker gewaardeerd als je de Fransen aanspreekt in hun moedertaal. Zoals je misschien weet, hecht de Franse bevolking veel waarde aan hun eigen taal en je merkt dat ze vaak in hun eigen taal blijven communiceren. In de meeste toeristische gebieden spreekt men gewoon een aardig woordje Engels, maar het kan nooit kwaad om een Franse taalgids mee te nemen op vakantie. Anders heb je altijd nog de bekende vertaalapps.


Net als in vele Zuid-Europese landen, houden de Frans ook van 'la siësta'. De kleinere winkels zijn daarom vaak tussen 12:30 en 14:30 uur gesloten. Ook staat Frankrijk er om bekend uitgebreide lunchpauzes te nemen. Een pauze van een half uur met alleen een boterham met kaas is voor de Fransen onacceptabel, er moet immers ruimte zijn voor een voor-, hoofd- en een nagerecht. Tussen 12:00 en 14:00 uur zijn de meeste werknemers daarom niet aan hun bureau te vinden. Leuk om te weten, is dat de Fransen dol zijn op wijn en kaas. Echt een aanrader om te proeven tijdens de vakantie. 


Tijdens de nationale feestdagen zijn alle Franse overheidsinstellingen, winkels en banken gesloten. Om je een indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:

    • Jour de l'An (Nieuwjaarsdag) - 1 januari
    • Fête de travail (Dag van de Arbeid) - 1 mei
    • Le jour de la liberation (Feest van de Overwinning) - 8 mei
    • Fête Nationale (Nationale Feestdag) - 14 juli
    • Marie l'Assomption (Maria Hemelvaart) - 15 augustus
    • Toussaint (Allerheiligen) - 1 november
    • Jour de l'Armistice (Wapenstilstand) - 11 november
    • Noël (Eerste Kerstdag) - 25 december

Stekkers & stopcontacten

De stopcontacten in Frankrijk zijn veelal hetzelfde als je gewend bent in Nederland. Je reisstekker kun je dus thuislaten, want in de meeste gevallen kun je zonder problemen je elektronische apparaten in het stopcontact steken.  Het voltage in Frankrijk is 230 volt.

Handige informatie

  • Kraanwater: het kraanwater op de vakantiebestemming is veilig om te drinken. Het water kan alleen licht naar chloor smaken, wat anders is dan je wellicht in Nederland gewend bent. Mocht het kraanwater niet zijn gezuiverd, dan wordt dit netjes aangegeven met de tekst 'eau non potable'. Twijfel je aan de kwaliteit van het water? Je kunt altijd flessen (mineraal)water kopen bij de lokale supermarkt.
  • Vliegtijden: een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Parijs duurt circa 1 uur en 20 minuten. Voordat je het weet, ben je alweer geland.

Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod, variërend van Franse citytrips tot autovakanties door Frankrijk. Liever nog wat advies van onze ervaren reisspecialisten? Breng een bezoek aan een van de D-reizen winkels. Onze reisadviseurs staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je zorgeloze vakantie. Vergeet niet eerst online een afspraak te maken.