Cyprus
Algemene informatie Cyprus
Officiële taal | Grieks en Turks | Tijdsverschil |
+ 1 uur |
Hoofdstad | Nicosia | Vaccinatie | n.v.t. |
Oppervlakte | 9.251 km² |
Visum |
Nee |
Inwoners | 1.260.138 | Web - Code - Tel. | .cy - CYP - +357 |
Munteenheid | Euro (EUR) | Vluchtduur | Circa 4 uur |
Reisdocumenten & visum
Het eiland Cyprus bestaat uit twee delen, het noorden en het zuiden. Het noordelijke gedeelte van Cyprus wordt de Turkse Republiek Noord-Cyprus genoemd. Een republiek die alleen door Turkije is erkend. Het zuidelijke gedeelte van Cyprus heet simpelweg de Republiek Cyprus. Door de tweedeling van het eiland zijn de visumvereisten afhankelijk van naar welk gedeelte je op vakantie wilt gaan.
- Paspoort: je hebt alleen een geldig Nederlandse identiteitskaart of paspoort nodig.
- Visum: voor het zuiden van Cyprus heb je geen visum nodig, ook niet als je vanuit het zuiden naar het noordelijke gedeelte van het eiland wilt. Wil je graag van noord naar zuid reizen? Dan heb je wel een visum nodig. Dit visum krijg je kosteloos bij aankomst in Noord-Cyprus. Tip: vraag altijd om een los visum en geen stempel in je paspoort.
- (Internationaal) rijbewijs: voor het huren van een auto is je Nederlandse rijbewijs voldoende.
Reisvoorbereiding
Voor je reis naar Cyprus zijn er geen verplichte of aanbevolen vaccinaties. Dat is fijn!
Verder zijn er allerlei leuke manieren om het eiland te ontdekken. Wij hebben dé tips voor je op een rij gezet:
- Gaan en staan waar je wilt en huur een auto op Cyprus, want met je Nederlandse rijbewijs kom jij eenvoudig uit de voeten. Houd je rekening met de grens tussen Noord- en Zuid-Cyprus? Je mag helaas niet met de auto deze grens oversteken.
- Laat het rijden aan een ander over en pak het openbaar vervoer. Er rijden namelijk genoeg bussen op het eiland, zoals: de regionale bus, de interstedelijke bus en de stadsbus. De keuze is reuze!
- Liever de taxi? Op Cyprus gebruiken ze de servicetaxi, vergelijkbaar met een deeltaxi. Deze taxi heeft ruimte voor 8 personen en je betaalt altijd een vaste prijs. Daarnaast kun je ook de taxi nemen in de stad en op het platteland. In de stad maken de taxi’s gebruik van een vaste meter en op het platteland zijn er vaste ritten.
Valuta
Net als Nederland, behoort Cyprus tot de Europese Unie met de euro (€) als betaalmiddel. Je kunt veelal pinnen met je bankpas of creditcard. Houd er rekening mee dat creditcards nog niet overal op het eiland worden geaccepteerd. Daarom is het altijd handig om wat contant geld mee te nemen, je weet nooit wanneer het van pas komt.
Noodnummers
Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:
- Netnummer Cyprus: +357
- Algemeen alarmnummer: 112
- Ambulance: 199
- Brandweer: 199
- Politie: 199
Cultuur & taal
Zoals je inmiddels weet, bestaat Cyprus uit twee delen. Dat betekent in dit geval ook dat er twee officiële talen zijn, het Grieks en het Turks. In het noorden wordt Turks gesproken maar ook Grieks en Engels. In het zuiden spreekt de lokale bevolking vaak alleen Grieks en Engels.
Daarnaast hanteert het merendeel van de lokale bevolking het Grieks-orthodox geloof. Wil je graag een bezoek brengen aan een kerk of klooster? Houd hier dan rekening mee en bedek je knieën en schouders. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Daarnaast is de tweedeling van het eiland een gevoelig onderwerp en we raden het je af om hierover te praten. Hetzelfde geldt voor het maken van foto’s bij de grens van noord en zuid en van militaire basissen.
Fooi is vaak inbegrepen bij de rekening, maar laat het je niet weerhouden om nog iets extra’s te geven. Het wordt zeker gewaardeerd! Wil je bovendien echt iets bijzonders meemaken tijdens je vakantie op Cyprus? Kies ervoor om eind september, begin oktober naar deze bestemming te gaan. Op 1 oktober viert de lokale bevolking het grootste feest van het eiland. Om je een verdere indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij ze speciaal voor jou op een rij gezet:
- Nieuwjaarsdag - 1 januari
- Driekoningen - 6 januari
- Groene Maandag - 15 maart
- Onafhankelijkheidsdag Griekenland - 25 maart
- Begin zomertijd - 28 maart
- Pasen - maart/april
- Dag van de Grieks Cyprioten - 1 april
- Dag van het Kind (Cocuk Bayrami)- 23 april
- Goede Vrijdag - 30 april
- Dag van de Arbeid - 1 mei
- Pinksteren (Kataklysmos) - 20 & 21 juni
- Onafhankelijkheidsdag Cyprus - 1 oktober
- Begin wintertijd - 31 oktober
- Kerstavond - 24 december
- Kerst - 25 & 26 december
- Oudjaarsavond - 31 december
Stekkers & stopcontacten
Laat wat ruimte in je koffer vrij voor een reis- en/of wereldstekker. De stopcontacten in Cyprus zijn anders dan je gewend bent in Nederland. Verder is de netspanning van de elektriciteit 230 of 240 volt en de frequentie is 50 hertz.
Handige informatie
- Kraanwater: in sommige delen is het veilig om het water uit de kraan te drinken. Twijfel je? Dan raden we je altijd aan om flessen (mineraal)water te kopen bij een lokale supermarkt. Controleer wel altijd even of de verzegeling van de fles nog intact is. Ook ijsklontjes worden vaak van kraanwater gemaakt dus als je twijfelt, raden we het je af om deze te nuttigen.
- Vliegtijden: het is mogelijk om rechtstreeks vanaf Amsterdam te vliegen naar Larnaca of naar Paphos. Gemiddeld vlieg je in circa 4 uur naar je bestemming. Goed om te weten: als je met het vliegtuig aankomt op het noordelijke gedeelte van het eiland, dan mag je niet via het zuiden het eiland weer verlaten, en andersom.
Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons online aanbod aan all-inclusive zonvakanties naar Cyprus. Ook voor een spontane last-minute vakantie ben je bij D-reizen aan het juiste adres. Liever advies van een van onze ervaren reisadviseurs in een D-reizen winkel? Dat kan! Vergeet hiervoor niet eerst online een afspraak te maken.