China
Algemene informatie China
Officiële taal | Mandarijn | Tijdsverschil |
Zomer: + 6 uur Winter: + 7 uur |
Hoofdstad | Beijing | Vaccinatie (aanbevolen) | DTP & Hepatitis A |
Oppervlakte | 9.596.961 km² |
Visum |
Ja |
Inwoners | 1,418,330,509 | Web - Code - Tel. | .cn - CHN - +86 |
Munteenheid | Chinese yuan (CNY) | Vluchtduur |
Beijing: circa 10 uur Shanghai: circa 11 uur |
Reisdocumenten & visum
- Paspoort: voor je vakantie heb je een geldig paspoort nodig dat bij aankomst in China nog minimaal 6 maanden geldig is.
- Visum: voor je vakantie naar China is een toeristenvisum afhankelijk van verschillende factoren, zoals het reisdoel en duur van de reis.
Reizen vóór 31 december 2025:
Reis je vóór 31 december 2025 en verblijf je 15 dagen of korter voor toerisme, zakelijk bezoek, familie- of vriendenbezoek of doorreis? Dan heb je geen visum nodig, op voorwaarde dat je een retour- of doorreisticket hebt. Verblijf je langer dan 15 dagen of reis je voor andere doeleinden? Dan is een toeristenvisum verplicht.
Reizen na 31 december 2025:
Na 31 december 2025 is een visum verplicht. Ongeacht het doel of de duur van je reis.
- (Internationaal) rijbewijs: het Nederlandse rijbewijs is in China niet geldig. Het huren van een auto is alleen mogelijk door een tijdelijk rijbewijs aan te vragen in China bij het Vehicle Management Service Station.
Reisvoorbereiding
Voor een reis naar China zijn enkele vaccinaties aanbevolen, waaronder Hepatitis A & DTP (Difterie, Tetanus en Polio). Afhankelijk van je reisduur-en route wordt een vaccinatie tegen Buiktyfus ook aanbevolen. Wil je meer weten over persoons- en reisgebonden adviezen? Laat je hiervoor adviseren door een deskundige bij de GGD.
Het Nederlandse rijbewijs en het IRB (internationaal rijbewijs) zijn niet geldig in China. Je kunt bij aankomst in China, op vertoon van je Nederlandse rijbewijs, een 'tijdelijk rijbewijs' krijgen bij het Vehicle Management Service Station op verschillende grote luchthavens, zoals Beijing International Airport.
De meest populaire vorm van vervoer is het reizen per (hogesnelheids)trein. China heeft een van de grootste en meest geavanceerde hogesnelheidsnetwerken ter wereld en is ideaal voor lange afstanden tussen grote steden. Het is een snelle en betaalbare manier van reizen. Voor zeer lange afstanden, zoals bijvoorbeeld oost- en west-China zijn binnenlandse vluchten vaak de snelste optie. Taxi's zijn overal in China beschikbaar en redelijk geprijsd. Het is handig om de naam van je bestemming te vertalen in het Chinees, aangezien de meeste chauffeurs geen Engels spreken. Handige tip: Didi is de Chinese versie van Uber en wordt veel gebruikt.
Valuta
In China betaal je met de Chinese yuan (CNY). Het is handig om bij aankomst wat contant geld op te nemen, aangezien pinpassen uit Europa niet overal worden geaccepteerd. Creditcards kunnen gebruikt worden in grote steden, hotels en grotere restaurants, maar buiten de grote steden is contant geld nog steeds koning. Tip: vergeet niet je pinpas of creditcard te activeren voor gebruik buiten Europa.
Noodnummers
We hopen uiteraard dat je een zorgeloze reis hebt, alleen soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:
- Netnummer China: + 86
- Algemeen alarmnummer: 110
- Ambulance: 120
- Brandweer: 119
Cultuur & taal
De officiële taal in China is Mandarijn, maar er worden talloze dialecten en talen gesproken. In grote steden en toeristische gebieden spreken steeds meer mensen Engels, vooral in hotels en toeristische attracties. China is een land met een rijke geschiedenis en een mix van religieuze invloeden zoals boeddhisme, taoïsme en confucianisme. Respect voor de lokale gebruiken en tradities wordt zeer gewaardeerd.
China kent enkele van de meest indrukwekkende en diepgewortelde feestdagen ter wereld. De belangrijkste en meest bekende is het Chinees Nieuwjaar (ook wel het Lentefestival genoemd). Dit vindt elk jaar in januari of februari plaats. Dit feest markeert het begin van het nieuwe maanjaar en wordt erg uitbundig met familie gevierd met vuurwerk, drakendansen en rode decoraties.
Andere belangrijke feestdagen in China zijn:
- Midherfstfestival: elk jaar op de 15e dag van de 8e maand volgens de Chinese maankalender
- Dag van de arbeid: 1 mei
- Nationale feestdag: 1 oktober
- Qingmingfestival: 4 of 5 april
Stekkers & stopcontacten
Vergeet niet je wereldstekker mee te nemen op reis. In China maken ze gebruik van verschillende soorten stopcontacten die geaard en niet-geaard kunnen zijn. Verder is de netspanning in China 220 volt.
Handige informatie
- Kraanwater: op deze vakantiebestemming kun je het kraanwater niet drinken. Wij raden je aan om flessen (mineraal)water te kopen bij een lokale supermarkt.
- Vliegtijden: China is een relatief groot land waarbij de afstand van bijvoorbeeld oost naar west erg lang is. Vlieg je naar Beijing? Dan is het gemiddeld 10 uur vliegen naar de bestemming. Kom je aan in Shanghai? Dan is de gemiddelde vliegtijd 11 uur.
Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons online aanbod aan vakanties naar China. Op zoek naar vliegtickets naar China? Ook dat is bij ons mogelijk. Liever meerdere bestemmingen ontdekken tijdens een rondreis door China? Laat je adviseren door de ervaren reisspecialisten in onze D-reizen winkels. Zij staan klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Maak hiervoor eerst online een afspraak.