Op vakantie naar Graubünden
Graubünden in de winter
Als je een wintersportvakantie wilt waarbij je zo goed als verzekerd bent van veel sneeuw, dan is Graubünden je bestemming! De ruim 900 bergtoppen, met de Piz Bernina (circa 4049 m) als hoogste punt, bieden je vele mogelijkheden voor prachtige ski- en langlauftochten. Ook de vele funparks en freeride tochten bieden volop uitdagingen voor wie zich buiten de gebaande pistes wil wagen. De kinderen kunnen instappen in de verschillende skiklasjes, of zich wagen op een miniboardercross!
Dit grootste kanton van Zwitserland ligt in het zuidoosten, de gebieden worden verbonden door onder andere de Julierpas, de Albulapas en de Flüelapas. De streek grenst in het westen aan de kantons Ticino en Uri, in het noorden aan de kantons Glarus en Sankt Gallen en aan Liechtenstein, in het noordoosten aan Vorarlberg in Oostenrijk en in het zuiden aan de regio’s Lombardije en Trentino-Zuid-Tirol in Italië.
Schitterende wintersportvakanties kun je in deze gebieden beleven:
- Pischa-Jakobshorn-Rinerhorn-Parsenn-Madrisa
- Flims-Laax-Falera
- Lenzerheide-Valbelle
- Savognin
- St. Moritz
Geweldige wintersportplaatsen zijn:
- Flims
- Laax
- Falera
- Davos
- Klosters
- Frauenkirch
- Lenzerheide
- Savognin
- St. Moritz
- Ischgl
Graubünden in de zomer
Door de prachtige cultuur, het milde klimaat en de schitterende natuur is deze streek ook ’s zomers een uitstekende bestemming. In verschillende plaatsen kunnen cultuurliefhebbers alle kanten op.
Hoofdstad Chur bied je het 18e eeuwse bisschoppelijke paleis en de kathedraal, gebouwd in de 12e en 13e eeuw. In het Münsterdal kun je een stap terug in de tijd doen in het Klooster St. Johann in Müstair. Een unieke frescocollectie en het belangrijkste kerkgebouw in Zwitserland zijn genoeg redenen voor de UNESCO om dit complex op te nemen op de werelderfgoedlijst.
Alpendieren en –planten vind je in het enige nationale park dat het land rijk is: het Schweizerische Nationalpark. Het park ligt in het Engadin/Münstertal, op een hoogte tussen 1400 m en 3200 m. In het informatiecentrum van Zernez kun je meer te weten komen over de flora en fauna, maar leuker is het natuurlijk om dit zelf te ontdekken tijdens een prachtige wandeling!
Wandelaars opgelet! Midden in een natuurreservaat in het Surselvadal ligt het Tomameer. Hier ligt de bron van de Rijn die helemaal naar Hoek van Holland stroomt. Je kunt prachtige wandelingen maken rond het meer en genieten van de prachtige uitzichten.
Ook een wandeltocht over een Wereldmonument is mogelijk: de Salginatobelbrug (circa 870 m) loopt over de Salginakloof. Vanuit Schiers is een rondwandeling mogelijk met een oversteek over deze kloof.
Je ziet: de uiteenlopende rijkdommen maken van Graubünden een interessante bestemming!
Cultuur Graubünden
Kerken, kathedralen en fresco’s zijn allemaal in deze streek te bewonderen. Ook kun je van uiteenlopende specialiteiten proeven:
- Voor een echt Graubünder gerecht probeer je natuurlijk de kaasfondue en het Bündnerfleisch. Neem voor een bijzonder drankje een glaasje eigen gebrouwen bier of proef één van de circa 30 soorten wijn. De cultuur en de keuken in de districten nabij de Italiaanse grens verschillen enigszins met de overige districten.
- Naast de prachtige natuur en de heerlijke gerechten kent Zwitserland natuurlijk nóg een kenmerkend symbool: Heidi! In het Heidi-dorp bij Maienfeld kun je een dagje in het leven stappen van deze beroemde Bünderin. Het speciale Heidi-huis en museum bieden jevele bijzondere plekken!
- In Lavin vind je de San Güerg, met prachtige schilderwerken uit de 15e eeuw. Deze worden ook wel beschouwd als de mooiste waardevolle kunstwerken van Graubünden.
Natuur
Het gevarieerde landschap heeft veel te bieden:
- De ruim 900 bergtoppen stellen je in ieder seizoen voor bijzondere uitdagingen! Wintersporten, wandelen (zowel ’s zomers als ’s winters), bergbeklimmen, fietsen en mountainbiken is allemaal mogelijk!
- De vier dalen aan de zuidkant van de streek bieden je zeer bijzondere landschappen. In Val Poschiavo kun je heerlijk wandelen door de palmboom- en wijngaarden, in het dal van de Rijn ontdekt je de mooiste witte rotswanden. Vergeet de prachtige uitzichten vanaf het hoogste punt van de streek, de Piz Bernina, niet.
Ligging
Deze streek ligt in het zuidoosten van Zwitserland en is het grootste kanton van het land. Het grenst aan Italië, Liechtenstein en Oostenrijk. In het westen liggen de kantons Ticino en Uri, in het noorden de kantons Glarus en Sankt Gallen en Liechtenstein. In het noordoosten grenst Graubünden aan het Oostenrijkse Vorarlberg en in het zuiden aan de Italiaanse regio’s Lombardije en Trentino-Zuid-Tirol.
De bovenlopen van de Rijn en de Inn beslaan dit kanton. De stroomgebieden van de Rijn en de Inn worden onder andere verbonden door de Julierpar, de Flüelapas en de Albulapas. Aan de zuidkant van Graubünden liggen vier dalen die water afvoeren naar de Adriatische Zee: Valle Mesolcina, Valle Poschiavo, Valle Bregaglia en Valle Müstair.
De oppervlakte van het kanton bedraagt circa 7105 km², dit is ruim twee maal zo groot als de provincie Zuid-Holland.
Praktische Tips voor je vakantie naar Graubünden
Hoelang is het vliegen naar Graubünden?
Graubünden is meestal tussen de 1,5 en 2 uur vliegen.
Wat is het tijdverschil met Nederland van Graubünden?
Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Graubünden.
Wat is de route van Nederland naar Graubünden
Vanuit Nederland vlieg je in circa 1 uur en 30 minuten naar Graubünden, de aanvlieghaven is Genève. Vanuit Utrecht bedraagt de afstand, uiteraard afhankelijk van je bestemming, circa 960 km.
Op de Zwitserse autosnelwegen is een vignet verplicht. Het wegennet is over het algemeen goed onderhouden, de (snel)wegen zijn veelal breed. Naar de wintersportplaatsen zijn de toegangswegen meestal hellend en bochtig, naar de kleinere plaatsen zijn sommige delen van mindere kwaliteit.
Houd er rekening mee dat je op sommige trajecten verplicht bent om sneeuwkettingen bij je te hebben. In Zwitserland is het gebruik van sneeuwkettingen op bepaalde (berg)wegen van 1 november tot en met 30 april verplicht, ook voor vierwielaangedreven voertuigen. Dit staat aangegeven op verkeersborden. In Graubünden mogen vierwielaangedreven voertuigen op de sommige wegen zonder sneeuwkettingen rijden.
Hoe is het openbaar vervoer in Graubünden?
Het openbaar vervoer is van goede kwaliteit, dit geldt zowel voor de bussen als de treinen. Alle (berg)dorpen en toeristische punten zijn goed bereikbaar met de zogenaamde postauto.
Door de streek lopen twee treinverbindingen die tussen de grootste plaatsen lopen. Je kunt van Chur via Thusis, Tiefencastel, Filisur, Bergün, Samedan en Celerina naar Sankt Moritz. Tussen Landquart en Scuol rijdt eveneens een sneltrein. Ook zijn er diverse snel- en stoptreinen, en speciale treinen zoals de Bernina Express en de Glacier Express.