Op vakantie naar Zuid-Afrika
Zuid-Afrika ligt in het zuiden van Afrika, en grenst in het noorden aan Namibië, Zimbabwe en Botswana. In het oosten liggen Swaziland en Mozambique. Zuid-Afrika ligt helemaal om Lesotho heen, de onafhankelijke staat.
Het land bied je vele mogelijkheden. Een bezoek aan Kaapstad en Pretoria is een reis terug in de tijd naar de koloniale periode en de tijd van de apartheid. Hiervoor is het Freedom Park aangelegd vlakbij Pretoria. Dit park is een indrukwekkend eerbetoon aan de mensen die zijn omgekomen in de strijd voor vrijheid en democratie in Zuid-Afrika.
Kaapstad, de City Bowl, ligt prachtig tussen de Tafelberg en de Tafelbaai. Hier hebt je een schitterend uitzicht over de oceaan, en de stranden bieden je volop mogelijkheden om te watersporten. Als eerste nederzetting van de Nederlanders, opgericht door Jan van Riebeeck, heeft Kaapstad vele monumenten die je kunt bezoeken.
Johannesburg, Pretoria en Bloemfontein zijn de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika. Alle drie hebben een specifieke functie: wetgevend, administratief en rechterlijk. Andere vermaarde plaatsen zijn natuurlijk Jo’burg of Johannesburg, Durban en Port Elizabeth.
De natuurlijke gebieden van het land zijn schitterend. In Krugerpark, in het noordoosten van Zuid-Afrika, kun je de Big Five zien: leeuwen, buffels, Afrikaanse olifanten, luipaarden en neushoorns. Naast deze imposante diersoorten zijn de landschappen in het park een uitdaging!
Eten en drinken in Zuid-Afrika
Een dag in Zuid-Afrika begint met maïspap! Deze ‘putupap’ wordt ook geserveerd bij de lunch en de avondmaaltijd. Ook vers gebakken beskuit hoort bij het Zuid-Afrikaanse ontbijt. De lunch is vaak een makkelijke maaltijd, zoals een broodje, een salade of een kom soep. Bij studenten en jongeren is de smoothie populair.
Zorg als je uitgenodigd bent voor een diner dat je trek hebt! Zuid-Afrikanen zijn goede gastheren en -vrouwen en willen het je graag naar de zin maken. De ‘braai’ of barbecue is een populaire maaltijd, waar vaak een ‘tjop en dop’ bij georganiseerd wordt. Hierbij neemt iedereen iets te eten (tjop) en te drinken (dop) mee. Bij de braai gaan enorme hoeveelheden vlees op de barbecue, deze maaltijden gaan vergezeld met alcoholische dranken, vooral bier. Mis de sosaties (lamsvleesspiezen) en de chutneykip niet!
Populaire snacks zijn gedroogde vruchten, en verschillende soorten worst. Koeksisters (zoete deegbroodjes) of bobotie (gerecht met gehakt en specerijen) zijn maar twee specialiteiten van de Kaapse keuken. Waterblommetje bredie is een andere specialiteit die je moet proeven: een stoofgerecht van lelies, schapenvlees en kruiden.
In de ’shebeens’ of township cafés kun je deze traditioneel Zuid-Afrikaanse gerechten proeven. In de grotere steden komen steeds meer restaurants die ook gerechten uit andere Afrikaanse keukens serveren zoals Kenia, Mali, Marokko en Senegal.
Naast bier is in Zuid-Afrika de wijn natuurlijk een belangrijke drank. De vijf wijnstreken brengen wijnen van zeer goede klasse voort!
Ligging
Zuid-Afrika ligt in het uiterste zuiden van Afrika. Het land grenst in het noorden aan Namibië, Zimbabwe en en Botswana. In het oosten liggen Swaziland en Mozambique. Zuid-Afrika ligt helemaal om Lesotho heen, de onafhankelijke staat.
Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 1.221.037 km² (dit is bijna 30 keer zo groot als Nederland). Je vliegt in circa 11 tot 13 uur naar Zuid-Afrika.
Bezienswaardigheden Zuid-Afrika
Kaapstad is om verschillende redenen erg aantrekkelijk. De Nederlandse architectuur, geschiedenis en taal, de vele wijnvelden, Kaap de Goede Hoop en Robbeneiland…Maar ook de top van de Tafelberg, die je met een tocht per kabelbaan kunt bereiken! De schitterende stranden bieden volop mogelijkheden om te watersporten!
Kleinere plaatsen in de omgeving van Kaapstad zijn Stellenbosch, Franschhoek en Paarl. Loop door de Dorpsstraat van Stellenbosch en bewonder de prachtige Kaaps-Hollandse huizen. In Oom Samie-es kun je winkelen in een omgeving die in circa 200 jaar niet veranderd is. Franschhoek, van oorsprong Olifantshoek, heeft vele wijngaarden en hier zijn ook de beste restaurants van Zuid-Afrika gevestigd.
Krugerpark is werkelijk een must voor natuurliefhebbers! Op safari om de Big Five te spotten: dat kan in dit park. Onder leiding van een gids kun je een boswandeling maken, of een safari van vier nachten door het hele park. In Krugerpark zijn verschillende kampen waar je kunt overnachten.
Verrassende Highlights in Zuid-Afrika
Nationaal Park Agulhas is een paradijs voor wie gek is op bloemen! Het park vormt de uiterste zuidpunt van Zuid-Afrika en je vindt hier de allermooiste bloemen. Je kunt hier een wandeling maken over het prachtige strand, of de voortoren bewonderen. Er is enige discussie over waar de Atlantische Oceaan overgaat in de Indische Oceaan. In Kaapstad zeggen ze graag dat het bij de Kaap is, maar Agalhas ligt nog een stuk zuidelijker!
Musea, kunst, heerlijke stranden: Port Elizabeth heeft het allemaal. Deze prachtige plaats aan de zuidkust van Zuid-Afrika ligt aan het einde van de Garden Route, een route langs de zuidkust die je langs prachtige natuurgebieden voert. De historische plaatsen liggen aan de Donkin Heritage Trail. Volg deze en je ontdekt alle belangrijke gebouwen en plaatsen uit de geschiedenis van de plaats.
De drukste haven van Zuid-Afrika, en een populaire bestemming: Durban! De stad ligt aan de oostkust, en biedt je naast de haven ook een prachtig strand. De Durban Horse Race Course en Umhlanga Rocks zijn nog enkele aantrekkelijke kanten van Durban.
Praktische Tips voor je vakantie naar Zuid-Afrika
Hoelang is het vliegen naar Zuid-Afrika?
Zuid-Afrika is meestal tussen de 11 en 13 uur vliegen.
Wat is de route van Nederland naar Zuid-Afrika
Vanuit Nederland vlieg je in circa 11 tot 13 uur naar Zuid-Afrika. Het land heeft verschillende internationale luchthavens, waaronder Johannesburg en Kaapstad.
Wat is het tijdverschil met Nederland van Zuid-Afrika?
Het tijdverschil van Zuid-Afrika is in de wintertijd 0 en in de zomertijd 1 uur.
Met welke munteenheid betalen ze in Zuid-Afrika?
Geldzaken zijn als volgt geregeld in Zuid-Afrika:
- De nationale munteenheid is de Zuid-Afrikaanse rand.
- Grotere creditcards en traveller cheques worden over het algemeen geaccepteerd. Traveller cheques kun je inwisselen bij de banken.
- Banken zijn van maandag tot en met vrijdag over het algemeen geopend van 09:00 uur tot 15:30 uur. Postkantoren vind je voornamelijk in het centrum van de steden. Deze zijn over het algemeen van maandag tot vrijdag geopend van 8:00 uur tot 16:30 uur. Op zaterdag zijn de openingstijden over het algemeen van 8:00 uur tot 12:00 uur.
- In vrijwel elke plaats vind je geldautomaten.
- Het prijsniveau van Zuid-Afrika ligt lager dan die in Nederland.
- Fooien zijn niet verplicht, maar fooien van circa 10% zijn gebruikelijk.
Wat is het voltage in Zuid-Afrika?
De netspanning is over het algemeen 220/230 volt. In principe is een verloopstekker niet noodzakelijk, anders kan deze veelal bij de receptie van je accommodatie verkregen worden.
Is het water drinkbaar in Zuid-Afrika?
Het leidingwater is goed drinkbaar, tenzij anders aangegeven.
Welke taal spreken ze in Zuid-Afrika?
Zuid-Afrika kent 11 officiële talen: het Zoeloe, Xhosa, Afrikaans, Noord-Sotho, Tswana, Engels, Zuid-Sotho, Tsonga, Swazi, Venda en Zuid-Ndebele.
Niet-officiële talen zijn het Duits, Portugees, Frans, Fanagalo, Lobedo, Noord-Ndebele en Phuthi. Talen die niet officieel zijn maar wel bevorderd worden zijn Khoi, San, Nama en de Zuid-Afrikaanse Gebarentaal.
Hoe is het openbaar vervoer in Zuid-Afrika?
Tussen de grotere steden in Zuid-Afrika is het busvervoer goed geregeld. Met de bus bereik je de meeste plaatsen in het land. Met een Travel Pass kun je binnen 7, 14 of 21 dagen vrij reizen.
Zuid-Afrika heeft een uitgebreid spoorwegnetwerk. Je kunt met de trein de grotere steden van het land bereiken. De Blue Train is een prachtige treinreis tussen Kaapstad en Pretoria, die je schitterende uitzichten biedt!
Je kunt Zuid-Afrika ook per stoomtrein ontdekken. Dit nostalgische vervoermiddel brengt je onder andere naar Kimberly, Victoria Falls en Namibië.
Vanuit Kaapstad kunt je per ferry naar Robbeneiland.
Wat is de geschiedenis van Zuid-Afrika?
Zuid-Afrika heeft een rijke en ingewikkelde geschiedenis. Al sinds de prehistorie leven verschillende volken in dit land. De Bosjesmannen leven al 250.000 jaar in Zuid-Afrika, de Bantoe 2500 jaar. Deze volken zouden in vrede met elkaar hebben samengeleefd.
Met de komst van de Europeanen begint de geschreven geschiedenis van het land. Eerst kwamen de Portugezen, daarna de Nederlanders en vervolgens de Britten. De Nederlanders zetten in de 17e eeuw voor de eerste keer voet aan wal, en stichtten Kaapstad als nederzetting. Ook uit Duitsland, Frankrijk (de Hugenoten) en Schotland kwamen kolonisten naar de Kaap.
De oorspronkelijke bevolking, de San en de Khoikoi werd door de opeenvolgende oorlogen steeds verder uitgeroeid. De kolonisten importeerden tot slaaf gemaakten uit Indonesië, Madagaskar en India, die zich later mengden met de kolonisten. Dit leidde tot de Kaapse kleurlingen en Kaapse Maleiers.
Met twee Boerenoorlogen, van 1880 – 1881 en van 1899 – 1902, probeerden de Britten de gebieden van de Boeren over te nemen. Goud- en diamantaders in de Boerenrepublieken waren hier een belangrijke aanleiding toe. In 1902 zagen de Boeren in dat langer doorvechten zou leiden tot vernietiging van hun natie. In Pretoria tekenden zij een vredesverdrag met de Britten.
De Suid-Afrikaanse Partij van Louis Botha en Jan Smuts en de Nasionale Partij van de Barry Hartzog kwamen in 1934 samen in de Verenigde Partij. Deze streefde naar samenwerking tussen de Afrikaans-sprekende en Engels-sprekende blanken. De actieve rol in de Tweede Wereldoorlog vanaf 1939 riep dit een halt toe. De Verenigde Partij viel uiteen: de partij van Smuts sympathiseerde met het Verenigd Koninkrijk, de Nationale Partij wilde absolute neutraliteit. Tot 1948 bleef Jan Smuts met de Verenigde Partij aan de macht.
Apartheidspoliticus D.R. Malan werd in 1948 tot premier gekozen. Hij ontwikkelde de theorie van de apartheid. Door minister Hendrik Verwoerd werden de regels voor rassenscheiding uitgevoerd. Protesten en opstanden tegen deze politiek werden hardhandig onderdrukt, met het bloedbad in Sharpeville als triest dieptepunt. Het in 1912 opgerichte ANC, het Afrikaans Nationaal Congres, was het politieke middel voor de zwarten om tegen de apartheid te strijden.
Het duurde nog tot 1990 en het presidentschap van F.W. de Klerk voordat de discriminatiewetten werden afgeschaft. Een historisch moment was de vrijlating van Nelson Mandela, die door de levenslange gevangenisstraf symbool werd voor de anti-apartheidsstrijd. In 1993 werd een nieuwe nationale grondwet aangenomen, de democratische verkiezingen leidden tot een meerderheidsregering. Nelson Mandela werd verkozen tot president, later opgevolgd tot Thabo Mbeki.
Sinds 1945 is Zuid-Afrika lid van de Verenigde Naties.