Op vakantie naar Rusland
Rusland is niet alleen bijzonder omdat dit het grootste land ter wereld is, maar ook omdat het in twee werelddelen ligt: Europa en Azië. Door de enorme afmeting grenst Rusland aan maar liefst 14 landen!
Rusland is het geboorteland van wereldberoemde schrijvers en componisten als Tolstoj, Dostojevski en Tajaikovsky. En ook met opera, ballet en circus weten de Russen wel raad. Bezoek in de grote steden één van de vele theaters, waaronder het wereldberoemde Bolsjoj- en Mariinskytheater, en geniet van voorstellingen die voor altijd in jouw herinnering zullen blijven!
Bewonder in Moskou het prachtige Rode Plein met het Kremlin en de talloze andere bezienswaardigheden. Ontdek St. Petersburg met zijn Amsterdamse invloeden en het beroemde Paleisplein met het Winterpaleis. Bovendien is het in beide steden fantastisch shoppen!
Wil je liever relaxen aan het strand? Ook dat kan in Rusland! Aan de Zwarte Zee vind je bekende badplaatsen als Anapa en Sochi, maar ook aan één van de vele rivieren of meren is het ’s zomers heerlijk toeven!
Natuurliefhebbers komen tijd tekort om de veelzijdige natuur te ontdekken. Wat dacht je van overweldigende gebergtes zoals het Oeralgebergte en de westelijke Kaukasus? Maar ook uitgestrekte toendra’s, steppen en wouden vind je hier. ’s Winters zijn de landschappen omgetoverd tot prachtige skigebieden!
Eten en drinken in Rusland
Rusland is vooral bekend vanwege zijn kaviaar en wodka. Letterlijk betekent wodka ‘watertje’ en het is dé nationale drank. Russen stoken deze drank vaak zelf en het alcoholpercentage is vaak erg hoog.
Russen eten meestal twee keer op een dag, namelijk de lunch en een diner. Deze maaltijden zijn vaak warm, sober en erg voedzaam. Het is vooral een boerenkeuken, waarvan de recepten van gerechten vaak van generatie op generatie worden doorgegeven. Haring met roggebrood en zuurkool zijn typisch Russisch maaltijden. Soep van bieten, kool en vlees, oftewel borsjtsj, wordt erg veel gegeten. Ook zijn de Russen gek op pirosjki (gevulde deegkussentjes). Bij iedere maaltijd wordt brood gegeten, wat zorgt voor een goede spijsvertering. Bovendien drinken de Russen meestal wodka bij de maaltijd, waarbij het glas in één keer achterovergeslagen dient te worden!
Russen drinken veel thee, dit wordt geserveerd uit een grote waterketel. Daarnaast wordt er veel kvas (gemaakt van meel en vruchtsap) gedronken. Koffie is over het algemeen veel slapper dan in Nederland, een espresso komt het dichtst in de buurt van de Hollandse koffie.
Ligging
Rusland ligt in Europa en Azië, de grens is het Oeralgebergte. Het is circa 3 uur en 30 minuten vliegen naar de hoofdstad Moskou en ongeveer 12 uur naar het uiterste oosten van Rusland. Politiek gezien ligt Rusland in Europa, omdat de belangrijkste delen in het Europese deel liggen en omdat ongeveer 70% in dit deel woont. Rusland deelt zijn grenzen met maar liefst 14 landen: Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, China, Mongolië en Noord-Korea. Rusland is door een zee of smalle zeestraat gescheiden van de Verenigde Staten (Alaska), Canada, Turkmenistan, Iran, Turkije, Zweden en Japan.
Het oppervlak van Rusland is circa 17 miljoen km2 (ongeveer 400 keer Nederland).
In het noorden wordt Rusland omsloten door een aantal randzeeën van de Noordelijke IJszee, zoals de Barentsz Zee, de Witte Zee, de Karische Zee, de Laptev Zee en de Oost-Siberische Zee. In het oosten grenst het land aan de Beringzee, de Zee van Ochotsk en de Japanse Zee en in het zuiden aan de Kaspische Zee en de Zwarte Zee. In het westen liggen de Oostzee en de Finse Golf.
In Rusland stromen duizenden rivieren, waaronder de Wolga, Oeral, Don en Ob. Ook zijn er talloze meren, zoals het bekende Baikalmeer bij Irkoetsk en het Ladogameer bij Sint Petersburg.
Bezienswaardigheden Rusland
Sta versteld van de enorme diversiteit aan landschappen in Rusland! De natuur is gewoonweg schitterend en uitermate afwisselend. Imposante gebergten en eindeloze vlaktes wisselen elkaar af, van het ijzige noordelijke Siberië tot de schrale zuidelijk steppen. Er zijn ongeveer 40 nationale parken en meer dan 100 natuurreservaten. Eén van die nationale parken is Park Yoegid Va. Dit park ligt in het oosten van Rusland en is het grootste van Rusland én Europa. Je vindt hier talloze flora en fauna. Bovendien heeft het park veel watergebieden waar je in de zomer kunt raften, varen en bergbeklimmen. De Westelijke Kaukasus bestaat uit meerdere natuurgebieden, waaronder een aantal nationale parken en rivieren en is volgens UNESCO is het enige grote berggebied in Europa dat geen grote menselijke invloed heeft ondergaan.
Een bezoek aan de hoofdstad Moskou is zeer de moeite waard! Als je voor een stedentrip Moskou kiest, kun je natuurlijk niet om het wereldbekende Rode Plein heen. Hier vind je o.a. het Kremlin, waar de regering gezeteld is en de overweldigend kleurrijke Basilius-kathedraal! Proef de rijke cultuur en ga naar één van de vele musea met hun historische schatten of vergaap je aan de adembenemende rijkversierde metrostations. Winkel tot je erbij neervalt in het enorme warenhuis GUM met meer dan 150 winkels en geniet van een onvergetelijke ballet- of operavoorstelling in het wereldberoemde Bolsjoj theater!
Ook in de voormalige hoofdstad Sint Petersburg zul je tijd tekort komen om al het moois te bewonderen! Tsaar Peter de Grote heeft zich bij oprichting van deze prachtige stad laten inspireren door Nederland, aan je om de overeenkomsten te ontdekken! Bezoek het beroemde Paleisplein met het Winterpaleis, waar je ook het bekende museum De Hermitage met de rijke kunstcollectie vindt.
Een rit met de Trans Siberië Express is een geweldige belevenis om nooit te vergeten! Deze langste spoorweg ter wereld verbindt Moskou met Vladivostok. Neem het indrukwekkende landschap van Rusland rustig in je op en geniet van de overweldigende uitzichten! Je rijdt langs indrukwekkende steden, door imposante gebergtes en je steekt grote rivieren zoals de Wolga, Ob en Oka over. Bovendien kun je jouw indrukken uitwisselen met medepassagiers, die vaak hun steentje bijdragen om deze reis tot een fantastisch avontuur te maken!
Verrassende Highlights in Rusland
Bezoek de Gouden Ring van Rusland! Dit zijn circa 20 steden die rond een halve cirkel op ongeveer 100-250 km ten oosten van Moskou ligt. Deze plaatsen zijn stuk voor stuk de belangrijkste historische steden van Rusland. Bewonder onder andere de plaatsen Alexandrov, Vladimir, Soezdal en Yaroslavl met hun prachtige kerken en kathedralen met gouden koepeltjes!
De Zilveren Ring is (nog) niet zo bekend als de Gouden Ring, maar de dorpjes, kloosters en kerken die in het noordwesten van Rusland liggen geven een goed beeld van de grote betekenis van de cultuur en geschiedenis van het land. Deze Zilveren Ring ligt rondom Sint Petersburg tot aan het Baikal Meer. Deze route voert je langs pittoreske dorpjes en prachtige steden als Pskov en Novgorod, ook wel de parel van Rusland genoemd.
Rostov aan de Don is een havenstad en ligt op de rechteroever van de rivier Don, ongeveer 1100 km ten zuiden van Moskou. Deze stad biedt volop culturele locaties zoals het Gorkitheater en het jeugd- en poppentheater. Museumliefhebber? Bezoek dan het Heemkundig Museum of het museum voor beeldende kunst.
Stand- én skiliefhebber? Kom dan naar Sochi, ook wel de hipste badplaats van Rusland genoemd. Je vindt hier brede boulevards met palmbomen, zonovergoten stranden, honderden terrasjes, restaurants en discotheken. Sochi ligt aan de Zwarte Zee en direct aan de Kaukasus, waardoor er zowel ’s winters als ’s zomers veel te doen is. Bind uw ski’s of snowboard onder en neem zomers een duik in de Zwarte Zee! De uitstraling van Sochi heeft ervoor gezorgd dat de plaats de Olympische Winterspelen van 2014 in de wacht heeft gesleept!
Praktische Tips voor je vakantie naar Rusland
Hoelang is het vliegen naar Rusland?
Rusland is meestal tussen de 3,5 en 13 uur vliegen.
Wat is de route van Nederland naar Rusland
Afhankelijk van de bestemming in Rusland varieert de vliegtijd van circa 3 uur en 30 minuten (Moskou) tot circa 12 uur (Vladivostok).
Wat is het tijdverschil met Nederland van Rusland?
Het tijdverschil van Rusland is in de wintertijd 2 en in de zomertijd 11 uur.
Met welke munteenheid betalen ze in Rusland?
Met geld is het in Rusland als volgt geregeld:
- De munteenheid is de Russische roebel. Euro’s kunnen meestal gewisseld worden.
- Creditcards zijn meestal alleen te gebruiken in grote steden.
- Veel plaatsen hebben een geldautomaat, het komt echter regelmatig voor dat deze buiten werking zijn.
- De meeste banken zijn open van maandag tot vrijdag van 09:00 uur tot 17:00 uur. Sommige banken zijn op zaterdag open. De grootste banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09:00 uur tot 20:00 en op zaterdag van 10:00 uur tot 18:00 uur. Postkantoren zijn veelal geopend van maandag tot zaterdag tussen 08:00 uur en 18:00 uur.
- Het gemiddelde prijsniveau is lager dan in Nederland. In grote steden als Moskou en Sint Petersburg kan het niveau echter hoger liggen.
- Het geven van een fooi is bij de meeste eet- en drinkgelegenheden gebruikelijk. Voor velen is dit een belangrijk deel van hun inkomsten. Een fooi van 5 tot 10% is een goede richtlijn.
Wat is het voltage in Rusland?
De netspanning is 220 volt en de stekkers zijn over het algemeen hetzelfde als in Nederland. Voor sommige stopcontacten heb je een verloopstekker nodig.
Is het water drinkbaar in Rusland?
Het drinkwater is in een aantal steden sterk verontreinigd. Het is daarom verstandig om altijd mineraalwater uit flessen te drinken.
Welke taal spreken ze in Rusland?
De officiële taal is Russisch, maar in toeristische gebieden kun je vaak met Engels terecht. De Russen gebruiken het cyrillisch alfabet.
Hoe is het openbaar vervoer in Rusland?
Het openbaar vervoer is in Rusland goed geregeld. De treinverbindingen zijn uitstekend en de spoorwegen zijn dan ook de slagader van het land. Het spoorwegennet is circa 90.000 km lang en zorgt voor een goede verbinding met alle uithoeken van het land. Vooral in het oosten van Rusland, waar wegen schaars en slecht zijn, heeft de trein een monopoliepositie op het gebied van vervoer. De Trans Siberische Spoorlijn is de langste spoorweg ter wereld.
In en rond de grote steden is de kwaliteit van de busverbindingen goed en de bussen rijden zeer frequent. Er zijn ook lange afstandsbusdiensten. Deze zijn van mindere kwaliteit: de bussen zijn vaak oud en niet erg comfortabel.Tip: Als je van plan bent om een lange treinreis te maken, is het aan te raden vooraf een plaats te reserveren.
Wat is de geschiedenis van Rusland?
De eeuwenlange tsaristische tijd bracht groei, verschrikkelijke oorlogen en de stichting van nederzettingen en havens. Tijdens het bewind van Ivan de Verschrikkelijke, de Tsaar van heel Rusland, ontstond de eerste zeeweg en werd de zeehaven Archangelsk aangelegd. Ook ontstonden handelsbetrekkingen met Engeland. Na zijn dood in 1584 volgde zijn zoon Fjodor hem op, al regeerde Boris Goedonov, de zwager van Ivan de Verschrikkelijke. Fjodor stierf, en dat was het beginpunt voor de Tijd der Troebelen.
Na de dood van Fjodor, de zoon van Ivan, werd de 10-jarige Peter de Grote tot tsaar benoemd in 1682. Zijn halfzus Sophia slaagde er echter in haar zwakbegaafde broer Ivan deze plek in te laten nemen. Na twee verloren Krimoorlogen verdween Sophia van het toneel, en in 1696 stierf Ivan. Peter de Grote kreeg vanaf dit moment alleenheerschappij. Hij moderniseerde met geweld het land dat in 1721 het Russische Rijk werd. Onder zijn leiding won het land de Grote Noordse Oorlog van Zweden en kreeg zo toegang tot de Oostzee.
Frankrijk en Rusland raakten tijdens de 18e eeuw in oorlog, waarbij Moskou door het leger van Napoleon werd ingenomen. Het Russische leger weigerde zich terug te trekken, en de naderende winter zorgde voor een rampzalige terugtocht van de Fransen. In 1813 raakte het Napoleontische leger steeds verder ingesloten, na de Volkerenslag bij Leipzig. Uiteindelijk trokken de Russen Parijs binnen, en tijdens het Congres van Wenen werd de winst veilig gesteld.
De 19e eeuw stond voor Rusland in het teken van opstanden tegen de tsaren, oorlogen en de imperialistische politiek. Het land wilde een keten van trouwe satellietstaten op de Balkan vormen, toegang tot de ijsvrije havens en de onderwerping van Centraal Azië. De Grote Oosterse Kwestie speelde ook een rol: hoe zou de verdeling zijn als het Ottomaanse Rijk ineen zou storten?
Trotski, Lenin en Stalin waren de belangrijkste figuren in de Russische politiek in de jaren ’20 van de 20ste eeuw. Lenin stierf in 1924, waarna Stalin de machtsstrijd met Trotski won en 25 jaar lang de macht in handen had. De Grote Zuivering van Stalin werd een heksenjacht op trotskisten, kunstenaars en intellectuelen. Ook de strafkampen die op last van hem waren gebouwd zaten overvol.
In 1941 werd Rusland, ondanks een non-aanvalsverdrag, toch door Duitsland aangevallen. Onder de naam Groot Patriottische Oorlog vocht Rusland de zoveelste oorlog uit, om in 1945 te komen tot een gebied in Oost en Midden-Europa waar het invloed op kon uitoefenen.
Na de dood van Stalin in 1953 volgden leiders als Chroesjtjov en Brezjnev, waarna het land uiteindelijk in 1985 een leider kreeg die toenadering zocht tot het westen. Michail Gorbatsjov en de Amerikaanse president Ronald Reagan zorgden samen voor een verbetering van de contacten tussen beide landen. In eigen land gingen de zaken niet zo voorspoedig. Communisten en de radicale hervormer Boris Jeltsin bedreigden Gorbatsjovs positie. Hij trad in 1991 af, ook nadat de Gemenebest van Onafhankelijke Staten was opgericht zonder dat hij dat wist.
Tot 1999 was Boris Jeltsin aan de macht, en ook tijdens zijn regeerperiode stortte Rusland zich in verschillende oorlogen. De meest recente was de Tweede Tsjetjeense Oorlog, waar hij in samenwerking met Vladimir Poetin aan begon. Poetin volgde Jeltsin op en regeerde twee periodes lang. Onder zijn bewind is de Russische economie de sterkst groeiende ter wereld geworden. Daar staan wel zaken tegenover als de groeiende corruptie en de problemen met Tsjetsjenië.
Zijn partijgenoot Dimitri Medvedev is in 2008 de opvolger van Poetin. Beide zijn geestverwanten, en eigenlijk wordt de politiek van Poetin voortgezet.
Sinds 1945 is Rusland lid van de Verenigde Naties. Tot 1991 maakte Rusland deel uit van het Warschaupact.