Op vakantie naar Zuid-Holland
Zuid-Holland is met ongeveer 3403 m² oppervlakte en circa 3,5 miljoen inwoners de dichtstbevolkte provincie van Nederland. De provincie ligt in het westen van het land aan de Noordzeekust. De provinciehoofdstad is het deftige Den Haag, bekend als zetel van de regering en woon- en werkplaats van Koningin Beatrix. En Rotterdam heeft de grootste haven van Europa.
Hoewel Zuid-Holland dichtbevolkt is, is er in de provincie volop natuur te vinden. Aan de kust vind je prachtige zandstranden met unieke duinlandschappen. Langs de grote rivieren zijn fraaie natuurgebieden in de uiterwaarden, waar je een interessante flora en fauna kunt vinden. Maar Zuid-Holland staat ook bekend om de felgekleurde bollenvelden en de tuinbouw in het Westland.
Liefhebbers van cultuur en geschiedenis halen hun hart op in Zuid-Holland. Er zijn talloze steden en plaatsen met historische centra, zoals het pittoreske Nieuwpoort, dat volledig is uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht, of het oude Delft of Leiden. In de grote steden vind je boeiende musea, zoals het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam of het Mauritshuis in Den Haag en Naturalis in Leiden. Maar ook kleinere plaatsen hebben interessante musea, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de streek.
Waterliefhebbers en zonaanbidders kunnen zich uitleven op de prachtige stranden van bijvoorbeeld Scheveningen en Noordwijk aan de Zee, badplaatsen die ook in de andere seizoenen genoeg te bieden hebben. Wie niet naar de kust wil, kan ook terecht in het Groene Hart, waar prachtige plassengebieden liggen tussen grazige weilanden.
Ga je op stap met de kinderen? Breng dan eens een bezoekje aan de fraaie Rotterdamse dierentuin Blijdorp of Naturalis in Leiden. Ga je liever naar een pretpark? Rondom Den Haag liggen twee leuke pretparken: Drievliet en Duinrell. De talloze attracties zijn geschikt voor jong en oud. Of neem uw kinderen mee naar Madurodam en laat ze in vogelvlucht kennis maken met alle bekende plekjes van Nederland!
Cultuur Zuid-Holland
In Zuid-Holland is volop cultuur te vinden. We geven je een selectie:
- Leiden is een openluchtmuseum. Overal zie je historische gebouwen met als hoogtepunt het Rapenburg, één van de mooiste grachten van Nederland. Een deel van de rechtenfaculteit is gevestigd in de voormalige grafelijke gevangenis Het Gravensteen. Het gebouw is tussen de 13e en 17e eeuw gebouwd.
- In Leiden vind je diverse musea die tot de top van de wereld behoren zoals het Rijksmuseum van Oudheden en het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Deze twee musea bevatten waardevolle collecties op het gebied van archeologie en niet-westerse culturen.
- In het Mauritshuis in Den Haag kun je een prachtige collectie kunstwerken bewonderen van 17e eeuwse meesters, zoals Rembrandt en Vermeer. Deze collectie van circa 800 kunstwerken is het eigendom van de Nederlandse staat, die de collectie overnam van Koning Willem I in 1816. Zo ontstond ook het ‘Koninklijk kabinet van Schilderijen’.
- In de Nieuwe Kerk in Delft kun je het praalgraf van Willem van Oranje bekijken. In de crypte onder het praalgraf vind je de grafkelders van de koninklijke familie. De kerk heeft bovendien de op één na hoogste toren van Nederland (circa 108 m ).
- Hoewel het centrum van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog bijna geheel verwoest is door het Duitse bombardement, heeft het historische stadsdeel Delfshaven de aanslagen grotendeels overleefd. In de voormalige pakhuizen vind je nu leuke winkeltjes en terrassen. Vanuit Delfshaven vertrokken ook de pelgrimvaders in 1620 via Engeland naar Amerika. Je kunt één van de voormalige woonhuizen van de pelgrimvaders in Delfshaven bezoeken.
- Het bekendste musea in Rotterdam is Museum Boijmans Van Beuningen. De collectie kunstwerken is volgens velen één van de mooiste van Nederland. Bekende werken zijn De toren van Babel van Pieter Brueghel, de Studie van twee voeten van Albrecht Dürer en Titus aan de lessenaar van Rembrandt.
Natuur
Hoewel Zuid-Holland midden in de Randstad ligt, zijn er verschillende natuurgebieden, waaronder:
- Aan de Zuid-Hollandse kust vind je prachtige duingebieden met vochtige duinvalleien en fraaie flora, zoals duindoorns, kardinaalsmutsen, meidoorns en kruipwilgen en niet te vergeten helmgras. Vogelspotters worden hier verwend met diverse stad- en trekvogels, zoals duinpiepers, wulpen en visarenden.
- In de Bollenstreek ten noorden van Leiden groeien kleurige bloembollen in de zanderige duingrond (geestgrond). Vaak liggen de bollenvelden tegen de duinen aan, waardoor je in het voorjaar een prachtig contrast ziet tussen felgekleurde bloemen tegen de gelige duinen.
- In het Groene Hart (het groene gebied tussen Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht) liggen de Reeuwijkse Plassen. Dit natuurgebied is ontstaan door veenafgravingen. In de rechthoekige meren herken je de vorm van de vroegere kavels. Je kunt dit prachtige natuurgebied het beste te voet of op de fiets verkennen. In de zomermaanden kun je de meren ook per boot ontdekken.
- Tussen de Nieuwe Merwede en de Beneden Merwede ligt het natuurgebied De Hollandse Biesbosch. Dit gebied maakt samen met de Brabantse Biesbosch deel uit van Nationaal Park De Biesbosch. In de Hollandse Biesbosch heb je grote kans om watervogels als het nonnetje, de grote zaagbek, de kolgans en de brandgans te zien. En als je geluk hebt zie je een bever.
Ligging
Zuid-Holland ligt in het westen van Nederland aan de Noordzeekust en heeft een oppervlakte van circa 3403 m². Dit is ongeveer 8% van het oppervlak van Nederland. De provincie wordt in het noorden begrensd door Noord-Holland, in het oosten door Utrecht en Gelderland en in het zuiden door Zeeland en in het zuidoosten door Noord-Brabant. In het westen grenst de provincie aan de Noordzee.
De hoofdstad van Zuid-Holland is de regeringsstad Den Haag. De grootste stad is Rotterdam met de grootste haven van Europa.
Bezienswaardigheden Zuid-Holland
De hoofdstad van Zuid-Holland, Den Haag, is ook de regeringshoofdstad en dé hofstad van Nederland. Bekijk de bekende gebouwen van het Binnenhof of de topstukken van Hollandse meesters in het Mauritshuis. Wandel via Paleis Noordeinde naar de fraaie winkelstraten en sla uw slag in de chique winkels. Pik een boulevardje in Scheveningen en waai uit op het strand. Den Haag heeft alles voor een leuke stedentrip: winkels, musea, paleizen, groene parken, oude gebouwen en natuurlijk de regeringsgebouwen, die we allemaal kennen van tv!
Iedere Nederlander moet één keer in zijn leven de Keukenhof hebben gezien. De Keukenhof in Lisse is in 1949 ingericht als uitstaltuin voor bollenkwekers. Tegenwoordig bloeien er op het terrein jaarlijks van eind maart tot eind mei ongeveer 6 miljoen bloemen. Je ziet er hyacinten, narcissen en natuurlijk tulpen. Wie nog meer bloeiende bollenvelden wil zien, maakt een autorit door de Bollenstreek, een circa 30 km lange strook tussen Haarlem en Leiden.
Rotterdam heeft bij veel mensen het imago van een grijze stad met veel industrie. Dit is niet terecht, want Rotterdam is een moderne stad, waar van alles te zien en te beleven is. Je kunt er eindeloos winkelen in de Koopgoot, de beroemde kubuswoningen van architect Piet Blom bekijken of slenteren door het oude stadsdeel Delfshaven. De fraaie bomen- en plantentuin Arboretum en een havenrondvaart mogen tijdens uw bezoek aan Rotterdam natuurlijk niet ontbreken.
Verrassende Highlights in Zuid-Holland
Molens spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van Nederland. Hoewel veel oude molens in de loop der jaren de tand des tijds niet hebben doorstaan, zie je in Kinderdijk nog ongeveer 19 exemplaren van de voor Nederland zo kenmerkende bouwstijl. De molens staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Breng eens een bezoek aan dit unieke stukje Nederland en bekijk de Bezoekmolen ook van binnen!
Leiden is bij veel mensen vooral bekend om de oudste universiteit van Nederland en het haring en wittebrood tijdens de herdenking van het Leidens Ontzet op 3 oktober. Maar de oude stad heeft meer bezienswaardigheden, zoals de gotische Pieterskerk en de Hooglandse Kerk. De Burcht is een middeleeuwse ringmuur, goed verstopt midden in het centrum en het Stedelijk Museum de Lakenhal toont kunstwerken van de 16e tot en met de 21ste eeuw. Slenter door de oude middeleeuwse binnenstad en ontdek ook de verstilde hofjes van Leiden.
Wie Delft zegt, denkt direct aan het Delfts Blauw. Maar wist je dat er ook Delfts Wit en kleurrijk Boerendelfts is? Als je alles wilt weten over dit beroemde aardewerk, moet je zeker naar de uit 1672 daterende fabriek De Porceleyne Fles gaan. Tijdens een rondleiding kom je alles te weten over de geschiedenis en vervaardiging van de handbeschilderde tegeltjes. En als je toch in Delft bent, wandel dan eens over de Oude Delft met prachtige renaissance grachtenpanden. Of bezoek het praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk en het Prinsenhof waar het fatale schot viel op 10 juli 1584.
Praktische Tips voor je vakantie naar Zuid-Holland
Wat is de route van Nederland naar Zuid-Holland
Zuid-Holland heeft een uitstekend wegennet. Er lopen diverse snelwegen door de provincie, waaronder de A4, A44, A12, A13, A15, A16 en de A20. Vanuit Utrecht ben je in circa 40 minuten in Den Haag.
Hoe is het openbaar vervoer in Zuid-Holland?
Het openbaar vervoer in Zuid-Holland is prima geregeld. Tussen de grote steden rijden intercitytreinen en stoptreinen. Veel kleinere plaatsen hebben een station, waar ook stoptreinen stoppen. In Rotterdam kun je gebruikmaken van de metro en de tram en ook Den Haag heeft een tramnetwerk.
Tussen de meeste plaatsen in Zuid-Holland zijn regelmatige busverbindingen.
Er varen diverse auto-, fiets- en voetveren over de rivieren. Vanuit Dordrecht varen fast-ferry’s en waterbussen naar Rotterdam, Papendrecht, Zwijndrecht en Gorinchem. Vanaf Hoek van Holland en Rotterdam Europoot kun je met de veerboot naar Engeland.Tip: Rond het Valkenburgse Meer kun je in de zomer een leuke rit maken met de stoomtrein.