Op vakantie naar Groningen
Groningen is een levendige stad die je prima tijdens een stedentrip kunt ontdekken! Wat dacht je van de circa 96 m hoge Martinitoren, die boven de stad uitsteekt, of de fraaie musea, zoals het Groninger Museum en het Noordelijk Scheepvaartmuseum? Ook voor winkelliefhebbers is Groningen ideaal. Even bijkomen kun je in verscholen hofjes, om vervolgens weer in de drukte en gezelligheid van de stad te duiken en te eindigen in een heerlijk restaurant of op een terras aan de Grote Markt.
Maar als je Groningen alleen bezoekt voor de stad Groningen, dan mis je veel! Ook de omgeving van de stad is de moeite waard! Zo is de natuur en het landschap van Groningen zeer veelzijdig! Langs de kust zie je rietvelden, wadden en kwelders, waar jaarlijks vele vogels neerstrijken om te broeden. Bij laag water kun je langs de kust wadlopen en zelfs oversteken naar één van de waddeneilanden. Het Lauwersmeer is een geliefde bestemming voor natuurliefhebbers en recreanten.
In de provincie zie je ook wierden. Dat is Gronings voor terp een verhogingen waarop de mensen vroeger hun kerken en huizen bouwden om zich te beschermen tegen overstromingen. Doorgaans ligt de kerk op het hoogste punt. Vanuit deze wierden zijn al meerdere dorpjes ontstaan. Toen er dijken langs de kust kwamen, werden de wierden overbodig. Sommige zijn deels afgegraven.
In het Groningse landschap liggen de voor Groningen de typische borgen (landhuizen), die herinneren aan oude tijden. Sommige borgen, zoals de Fraeylemaborg en de Menkemaborg kun je echt niet overslaan!
In het zuiden van Groningen liggen de veenkoloniën, die je herkent aan rechte landschappen met kanalen en wegen. De bossen van Westerwolde zijn ideaal om op de fiets of al wandelend te ontdekken.
Wat je in Groningen beslist ook niet mag missen in het voormalige vestingstadje Bourtange met haar stervormige vestingwerken, of het Klooster Ter Apel in Ter Apel. Beide geven een indruk van de grote historische betekenis van de provincie.
Nieuwsgierig naar Groningen? Ontdek dan nu deze veelzijdige provincie in het noordoosten van Nederland!
Cultuur Groningen
In Groningen is volop cultuur te vinden. We geven je een selectie:
- In de provincie kun je verschillende luxe buitenverblijven voor welgestelden en jonkers bezoeken uit vervlogen tijden. De Fraeylemaborg in Slochteren is een mooi landhuis met een schitterende tuin en slotgracht. In dit kasteel kun je bijzondere exposities bezoeken. In de Menkemaborg in Uithuizen maak je kennis met het leven van de jonkers. De meubels, schilderijen en porselein geven een goed beeld van hoe de rijke mensen ooit geleefd hebben.
- De stad Groningen heeft tal van culturele bezienswaardigheden. Naast de toren ligt de gotische Martinikerk, die je vanwege het fraaie interieur zeker moet bekijken! Bezoek ook het Scheepvaartmuseum en Groninger Museum.
- De ontdekkingsreiziger Abel Tasman werd in 1603 in het plaatsje Lutjegast geboren. Tijdens een zeereis ontdekte Tasman het huidige Tasmanië (in de Grote Oceaan bij Australië en Nieuw-Zeeland). In het plaatje Grootegast kun je meer over Abel Tasman te weten komen in het Abel Tasmankabinet, met interessante zeekaarten en een collectie oude boeken.
- Liefhebbers van thee kunnen in het plaatsje Houwerzijl naar de Theefabriek, Nederlands enige theemuseum! Hier leer je hoe thee geproduceerd wordt, hoe de planten eruit zien en welke theegebruiken er zijn. Na een bezoek aan het museum les je de dorst in de theeschenkerij, waar je kunt kiezen uit vele theesmaken uit de hele wereld.
- In Ter Apel kun je het fraaie Klooster Ter Apel bezichtigen. Het klooster op zich is al een bezienswaardigheid, maar liefhebbers van religieuze kunst en cultuur bezoeken het klooster ook vanwege de wisselende exposities en de prachtige architectuur. Rondom het klooster en in de kloostertuin kun je mooie wandelingen maken.
- In het dorp Veenhuizen werd 200 jaar geleden een kolonie gevestigd waar onder meer landlopers – daklozen – een nieuw leven moesten starten. Ze kwamen er zelden meer weg. Generaties lang verbleven families in deze veenkolonie. Ondanks alle goede bedoeling mislukte dit project. In Veenhuizen was ook een gevangenis gevestigd waar later de dienstweigeraars werden opgesloten. Je kunt er het Gevangenismuseum bezoeken.
- In Veendam kun je het Veenkoloniaal Museum bezoeken. Dit museum laat je kennismaken met de wereld van het veen, scheepvaart, landbouw en industrie in de Groningse veenkoloniën.
Natuur
Groningen heeft verschillende natuurgebieden, waaronder:
- Het Nationaal Park Lauwersmeer, de voormalige Lauwerszee grenzend aan Friesland. Het park is circa 9000 ha groot. Het zoete Lauwersmeer maakt deel uit van het park. In het park zie je uitgestrekte velden, wuivende rietkragen en groene bossen. Het park is ook de broedplaats voor vele vogels, zoals de torenvalk en de slechtvalk.
- Tussen de provincie Groningen en Drenthe ligt het Drents-Groningsmerengebied. Hier liggen talrijke mooie meren, waaronder het Leekstermeer en het Paterswolde Meer. Het Leekstermeer biedt een afwisseling van water, weide en bos. In het gebied rondom het meer broeden weidevogels zoals de grutto en de kievit. Het Paterswoldemeer is een geliefde recreatiebestemming. Je kunt hier heerlijke zeil- en boottochtjes maken over het meer.
- Langs de kust van Groningen zie je kwelders. Dit is zeeklei die onder invloed van de zeestroom aangroeit en uiteindelijk steeds meer begroeit en een soort weiland wordt. Je kunt hier niet zelf doorheen wandelen! Dit mag alleen tijdens een georganiseerde wadlooptocht.
- Voor de kust van Groningen liggen de twee onbewoonde waddeneilanden Rottumeroog en Rottumerplaat. Vanwege de uitzonderlijke natuur van deze eilandjes mag je Rottumeroog alleen onder leiding van een gids in de zomermaanden bezoeken.
Ligging
Groningen ligt in het noordoosten van Nederland. De provincie grenst aan de noordkant aan de Waddenzee, en aan de westkant aan de provincie Friesland. Ten zuiden van Groningen ligt de provincie Drenthe. Aan de oostkant grenst Groningen aan Duitsland. Bij de provincie Groningen horen ook drie onbewoonde Waddeneilanden: Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduintjes.
De hoofdstad van de provincie is de stad Groningen. Het oppervlak bedraagt ongeveer 2959 km² (dit is ruim 7% van het oppervlak van Nederland).
Bezienswaardigheden Groningen
Een bezoek aan de provincie Groningen is niet compleet als je niet in de stad Groningen bent geweest! Deze levendige stad is ideaal om te winkelen, maar ook kunst- en cultuurliefhebbers weten de stad te vinden! In het oude centrum van de stad ligt aan de Grote Markt de circa 96 m hoge Martinitoren, die symbool staat voor de stad. Het Groninger Museum is zowel aan de buiten- als aan de binnenkant een bezichtiging waard, en in het Noordelijk Scheepvaartmuseum leer je alles over de geschiedenis van scheepvaart van deze noordelijke provincie. Bijkomen van alle indrukken kun je in een idyllisch hofje in de stad, of op een van de vele terrasjes.
In het plaatsje Pieterburen kun je de zeehondencrèche van Leny ‘t Hart bezoeken. In het opvangcentrum voor zeehonden worden zeehonden uit de Waddenzee verzorgd en opgevangen. In het bezoekerscentrum zie je films over de zeehondjes en kun je een tentoonstelling bekijken over het leven van deze prachtige dieren.
Bourtange is het statige vestingstadje in het oosten van Groningen. Bourtange speelde een rol in de grensverdediging van de noordelijke provincies tegen Duitsland in de 16e eeuw. Het stadje ligt midden in een (voormalig) moerasgebied en biedt zeker vanuit de lucht een overweldigende aanblik! De vestingwerken hebben namelijk de vorm van een ster, met daartussen de wallen en het water. Bourtange is tegenwoordig een levendig en toeristisch stadje, met een gezellig marktplein, musea, molens en restaurantjes en winkels.
Maak een boottocht naar het prachtige waddeneiland Schiermonnikoog! Dit eiland staat garant voor rust, natuur en langgerekte stranden, waar je heerlijk kunt wandelen. Ook kun je het eiland ontdekken op de fiets of tijdens een huifkartocht.
Verrassende Highlights in Groningen
Wist je dat je in Groningen spectaculaire kanotochten kunt maken? Bekijk het platteland eens vanaf het water en peddel over het Damsterdiep, het Paterswoldemeer of het Lauwersmeer. Maar je kunt ook kanoën door de stad Groningen! Tijdens de kanotocht stop je op de mooiste plekjes en zie je de omgeving op een hele andere manier!
De echte natuurliehebbers maken natuurlijk een wadlooptocht langs de kust van de Groningen. Onder leiding van gidsen zie je het fraaie waddenlandschap en misschien wel zeehonden! De echte fanatiekeling kan naar het waddeneiland Schiermonnikoog lopen, circa 20 km verder.
Oude tijden herleven in de Menkemaborg , het prachtige 14e kasteel in Uithuizen. Hier zie je hoe de rijke families geleefd, gewoond, gegeten en geslapen hebben. De kamers zijn in oude stijl teruggebracht, zodat jezelf helemaal waant in vervlogen tijden.
In het plaatsje Haren ligt de fascinerende Hortus Haren. Dit is de grootste botanische tuin van Nederland, met een betoverende afwisseling van weelderige bloemen en planten. Elk jaargetijde biedt de tuin een andere aanblik. Wandel door de Chinese tuin, de kruidentuin met geneeskrachtige kruiden en de wilde plantentuin. Of bezoek het insectarium, waar je wandelende takken, sprinkhanen en andere insecten van dichtbij kunt bekijken!
Praktische Tips voor je vakantie naar Groningen
Wat is het tijdverschil met Nederland van Groningen?
Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Groningen.
Wat is de route van Nederland naar Groningen
Groningen heeft een prima wegennet. Er lopen diverse snelwegen door de provincie, waaronder de A7 en de A28. Vanuit Utrecht ben je in circa 1 uur en 45 minuten in Groningen. De afstand bedraagt ongeveer 186 km.
Hoe is het openbaar vervoer in Groningen?
Het openbaar vervoer in Groningen is goed geregeld. Van en naar de stad Groningen rijden intercitytreinen. Veel kleinere plaatsen hebben een station, waar stoptreinen stoppen.
Tussen de meeste plaatsen in Groningen zijn regelmatige busverbindingen.