Op vakantie naar Ierland
In Ierland zie je sprookjesachtige kastelen en imposante ruïnes. Prehistorische steencirkels en grafheuvels ouder dan piramides nemen je mee terug in de tijd. De monumentale steden, kleurrijke, goed onderhouden tuinen, prachtige natuur en aardige mensen maken Ierland absoluut uniek.
De natuur in Ierland heeft veel te bieden. De kustlijn met rotsen langs de kolkende zee, een kaal maanlandschap, schilderachtige dorpjes en bergen wisselen elkaar in hoog tempo af. Vanwege het klimaat is het land niet zo geschikt voor een strandvakantie, maar des te mooier om te wandelen. Natuurliefhebbers halen er hun 'groene' hart beslist op.
Ierland ligt ten noordwesten van Groot-Brittannië in de Atlantische Oceaan. Het land heeft naast een bijzondere natuur ook veel bezienswaardigheden. Het grootse verleden van Ierland komt pas echt tot leven als je de kastelen en landhuizen bezoekt met ieder hun eigen geschiedenis. Ook als je pittoreske stadjes waardeert, is Ierland een aanrader.
Wanneer je naar Ierland gaat, vergeet dan vooral niet om de hoofdstad Dublin te bezoeken. Hier kun je diverse musea bezoeken, genieten van de prachtige historische gebouwen en vind je rust in het grootste park van Europa. Als je jezelf in het nachtleven wilt storten, kan dat bij uitstek in Dublin met zijn restaurants, vele pubs, theaters en discotheken.
Eten en drinken in Ierland
In Ierland is de pub 'the place to be' voor een typisch Ierse Guiness, whiskey (met 'e', anders wordt de Schotse bedoeld!), een stevig glas rood bier (Kilkenny), maar ook als je een hapje wilt eten. In Ierland zul je verrast staan van de heerlijke en eerlijke keuken.
Traditioneel bestaat de Ierse keuken namelijk uit producten uit de landbouw en veeteelt. Probeer bijvoorbeeld eens de traditionele Irish stew. Dit gerecht bestaat uit schapenvlees, aardappelen en uien. Het is een stoofschotel waarmee ongelooflijk gevarieerd kan worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van stoven in Guinness bier? Een ander fameus gerecht is natuurlijk de shepherd's pie, gemaakt met gehakt, wortelen, doperwten en worcestersaus.
Ierland staat bekend om zijn 'levenswater' whiskey en het Guinness bier. Ook heb je vast wel eens gehoord van Irish coffee, waarbij suiker, whiskey en slagroom aan de koffie worden toegevoegd. Heerlijk!
Ligging
Ierland ligt op een eiland ten westen van Groot-Brittannië. Vanuit Nederland is het iets meer dan een uur vliegen naar de hoofdstad Dublin. Het eiland Ierland is ongeveer 84.431 km² groot, ruim twee keer zo groot als Nederland. Hierbij is Noord-Ierland, dat bij Groot-Brittannië hoort, meegerekend.
Ierland ligt in de Atlantische Oceaan en wordt in het oosten van Groot-Brittannië gescheiden door de Ierse Zee. Ierland is niet compleet zonder haar eilanden! Achill, de Aran-eilanden, Blasket-eilanden, Inishbofin, Skellig-eilanden en Valentia liggen ten westen van Ierland, Cleareiland ten zuidwesten.
Bezienswaardigheden Ierland
Wie Ierland bezoekt, mag Dublin niet overslaan. Met de rivier de Liffey die de stad doorkruist, zijn prachtige huizen en kastelen en niet te vergeten de vele monumenten en musea die deze stad rijk is. Een rustpauze in één van de typisch Ierse pubs, vaak met live muziek en het Ierse Guinness bier maken een bezoek aan de stad heerlijk relaxt.
Als je dan toe bent aan iets cultureels, kun je één van de vele musea van Dublin bezoeken, zoals het National Museum of Ireland. Hier komt je alles te weten over de kunst en de geschiedenis van Ierland. Het museum zelf zit overigens in de oudste kazerne van Europa.
Houd je van kastelen met bijzondere verhalen? Ga dan eens naar Trim Castle in County Meath (Braveheart, de film met Mel Gibson, is bij dit kasteel opgenomen). Dit kasteel is ooit het belangrijkste kasteel van Ierland geweest van waaruit soldaten uit Normandië de oorspronkelijke bewoners van Ierland bewaakten. Dat zij dat niet bepaald zachtzinnig deden, blijkt wel uit het feit dat ze er niet voor terugdeinsden om kokend water of pek over ongewenste bezoekers te gieten. Dat waren de middeleeuwen, de tijd waarin aardappel, pastinaak en lamsvlees de gerechten van de Ierse keuken werden.
Voor rustzoekers en natuurliefhebbers is er volop te doen in Ierland. Je kunt bijvoorbeeld naar de Slieve Blooms in County Laois. Hier beland je in een oase van rust als je door de prachtige bossen wandelt of geniet van het fraaie uitzicht over de groene dalen. Je komt hier ook veel heldere beekjes en watervallen tegen.
Verrassende Highlights in Ierland
Wist je dat er in Ierland ook grotten zijn? In County Fermanagh kun je één van de mooiste grotten van Europa bekijken. Wanneer je deze grot bezoekt, wees dan voorbereid op een intrigerende ondergrondse wereld met imposante gewelven, rivieren en klaterende watervallen. Je vindt deze grotten op ongeveer 12 km vanaf het centrum van Dublin.
De Wicklow Mountains zijn één van de mooiste plekken in de directe omgeving van Dublin. Je kunt de bergen zien als je in Dublin bent. Binnen 20 minuten van Dublin rijd je midden in de bergen. Voor wandelaars een must!
Dierenliefhebber? Funghi is een dolfijn die al jaren en jaren in de haven van Dingle rondzwemt. Het is een compleet vrije dolfijn, die soms met andere dolfijnen optrekt. Funghi speelt graag met de boot waarmee je een tocht kunt maken. Leuk voor kinderen!
Praktische Tips voor je vakantie naar Ierland
Hoelang is het vliegen naar Ierland?
Ierland is meestal tussen de 1 en 1,5 uur vliegen.
Wat is de route van Nederland naar Ierland
Vanuit Nederland vlieg je in iets meer dan 1 uur naar Ierland.
Je kunt ook met de auto naar Ierland. Je moet dan wel een veerboot nemen. De afstand van Utrecht naar Dublin is ongeveer 900 km. Omdat je met de veerboot gaat, is het zeer waarschijnlijk dat je overnacht op de boot.
Wat is het tijdverschil met Nederland van Ierland?
Het tijdverschil tussen Nederland en Ierland is -1 uur.
Met welke munteenheid betalen ze in Ierland?
In Ierland is het als volgt geregeld met het geld:
- In Ierland betaal je met euro's.
- Creditcards worden in Ierland veel gebruikt en geaccepteerd.
- Ierland heeft vergeleken met andere EU-landen maar weinig geldautomaten per inwoner. In Dublin vind je echter voldoende geldautomaten. Op het platteland vind je alleen in de grotere plaatsen geldautomaten.
- Op werkdagen kun je in alle banken en postkantoren terecht. In sommige grote steden zijn banken ook op zaterdagmorgen geopend. Let u er wel op dat postkantoren en banken rond het middaguur gesloten kunnen zijn vanwege lunchpauze.
- Het gemiddelde prijsniveau in Ierland ligt wat hoger dan in Nederland.
- In Ierland is het heel gebruikelijk om een foot te geven. In restaurants zit de fooi vaak al inbegrepen in het bedrag, maar is dat niet het geval, dan is het normaal om 10 tot 15 procent fooi te geven.
Wat is het voltage in Ierland?
De netspanning is over het algemeen 220/240 volt. Je hebt een verloopstekker nodig.
Is het water drinkbaar in Ierland?
Het leidingwater in Ierland is goed drinkbaar.
Welke taal spreken ze in Ierland?
De officiële taal in Ierland is het Iers-Gaelisch. Iedereen spreekt overigens ook Engels.
Hoe is het openbaar vervoer in Ierland?
In Ierland kun je gebruikmaken van de bus en de trein. Het land heeft goede verbindingen, hoewel er in het noorden en aan de westkust geen spoorlijnen liggen. De trein is vooral handig wanneer je van Dublin naar andere grote steden wilt reizen.
Reizen met de bus is goedkoper dan met de trein. Als je met het openbaar vervoer reist, kun je overwegen om een kortingspas aan te schaffen. Let er wel op dat je er alleen voordeel uit haalt wanneer je veel met het openbaar vervoer reist of grote afstanden aflegt.
Vanuit Nederland kun je via Groot-Brittannië met de veerboot naar Ierland. Je kunt vanaf Pembroke in Zuid-Wales naar Rosslare in Zuid-Ierland. Je steekt de Ierse Zee dan over in ruim 3 uur. Je kunt er ook voor kiezen om via het noorden van Wales te reizen. Je vaart dan naar Dublin en dit kost ongeveer 3,5 uur. Met de snelle veerboot kan het in minder dan twee uur.
Wat is de geschiedenis van Ierland?
De geschiedenis van Ierland begint wanneer een volk uit de steentijd Ierland koloniseert. Rond 2000 voor Christus komen er ook stammen uit Zuid-Europa naar Ierland. De Romeinen laten Ierland links liggen wanneer zij Groot-Brittannië veroveren.
Als in 432 de later heilig verklaarde Saint Patrick terugkeert naar Ierland na een rondreis door Frankrijk en Italië, zou hij het christendom met zich mee hebben gebracht. Nog altijd herinnert de berg Croagh Patrick in County Mayo aan het feit dat Saint Patrick op die plek 40 dagen heeft gevast.
Doordat de Romeinen niet in Ierland waren gekomen, ontstonden er in Ierland geen steden. Kloosters vormden de centrale plaats voor de bevolking. In de kloosters werden ook veel schatten bewaard. Hoge ronde torens werden gebouwd om de kloosters te beschermen tegen de Vikingen die in 795 na Christus naar Ierland kwamen. Het koninklijke paleis van de Vikingen stond waar nu Dublin Castle staat. Een deel van de verdedigingswerken is hier nog altijd te zien.
In 1014 versloegen de legers van de opperkoning van Ierland de Noormannen bij Clontarf. De koning kwam hierbij om het leven. Hierdoor raakte waardoor het land steeds meer verdeeld. Uiteindelijk kwam Ierland in handen van koning Hendrik II van Engeland. Koning Hendrik II kreeg steeds meer macht over Ierland wat in 1690 uitmondde in de Battle of the Boyne. Hierin had Willem van Oranje ook een aardig aandeel had.
In de 18e eeuw leefde het Ierse volk in armoede terwijl Engelse aristocraten en kooplieden regeerden. In 1798 kwam het tot een opstand onder leiding van Theobald Wolfe Tone. Het mocht helaas niet baten: uiteindelijk werd Ierland officieel bij Engeland ingelijfd met de Act of Union in 1801.
Na 1850 verhongerden meer dan 1 miljoen Ieren vanwege de Grote Hongersnood nadat de aardappelziekte de oogsten had vernietigd. Onder meer in het Famine Museum in Strokestown Estate, County Roscommon kun je meer over dit deel van de geschiedenis van Ierland te weten komen.
In 1920 nam het Britse parlement een wet aan, waarbij het eiland Ierland in tweeën werd gedeeld. Dit volgde op een zeer rumoerige periode die uitmondde in de Paasopstand in 1916, waarin de Ierse Republiek werd uitgeroepen.
Het noorden kreeg eigen zelfbestuur en behield een nauwe band met Londen. In het zuiden kwam een eigen parlement in Dublin, waarbij Zuid-Ierland een status zou krijgen die vergelijkbaar is met Canada en Australië.
De verdeling van het eiland was voor veel Ieren onacceptabel. Ook de status, waarbij een band bleef bestaan met Londen, ging velen niet ver genoeg. De wet werd daarom niet geaccepteerd en de onrust groeide uit tot een ware onafhankelijkheidsstrijd. In 1949 werd de Republiek Ierland uitgeroepen door de coalitieregering onder John A. Costello. Daarmee werden ook formeel de laatste banden met Groot-Brittannië verbroken.
In het Ierland van nu is de economie opgebloeid. Het land heeft een rijke cultuur, en is ondanks de soms tragische geschiedenis springlevend. De economische groei kreeg de naam Keltische tijger, in analogie met de opkomende economieën in Zuidoost-Azië, de Aziatische tijgers. Sinds 1973 is Ierland lid van de Europese Unie.