Op vakantie naar Hongarije
Houd je van natuur? Kun je charmante steden waarderen? Of ga je liever relaxen in de zon? In het prachtige Hongarije is dit allemaal mogelijk. Hongarije, in het oosten van Europa, is een laagvlakte tussen verschillende gebergtes en heeft een aangenaam landklimaat.
De dichte bossen, groene grasvelden, kale zandvlaktes, moerasgebieden, en velden met wuivend riet zijn slechts een paar van de prachtige landschappen die je tegenkomt. De echte liefhebber zal zeker de Hongaarse poesta willen zien, zoals die in de Nationale Parken van Bugac en Hortobágy bewaard is gebleven. Natuurliefhebbers zijn dan ook op hun plaats in Hongarije! Ook het Balatonmeer - het grootste meer van Midden-Europa - is een paradijs als je van zwemmen, watersport en zonnen houdt. Het water is bovendien heerlijk van temperatuur.
Ook voor de stedenbezoeker is er volop te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Budapest, 'parel aan de Donau'? Deze prachtige stad heeft een rijke geschiedenis. De architectuur van de gebouwen die de Donau flankeren is het bekijken waard!
Tegenslag, ongelukken, armoede. De Hongaren hebben het allemaal gehad in de loop van de geschiedenis. Nog altijd uiten Hongaren hun gevoelens van blijdschap en geluk, liefdesverdriet of treurnis om mislukte oogsten in hun volksmuziek. Op straat, maar ook in restaurants maak je mee hoe meeslepend deze muziek is. Boerenmuziek en zigeunermuziek leven in Hongarije!
Eten en drinken in Hongarije
De lunch is vaak de belangrijkste maaltijd. De traditionele Hongaarse keuken is een echte boerenkeuken: het eten is zwaar en pittig. Maar ook de drank is heerlijk: met ruim 1000 soorten wijn heb je volop keuze om jouw maal te veraangenamen. In veel restaurants kun je genieten van livemuziek.
Typische Hongaarse gerechten zijn goulash (dikke rundvleessoep gekookt met uien en aardappelen), csirke paprikás met galuska (paprika kip met deegballetjes) en het heerlijk zoete somloi galuska (stroedel met chocolade, slagroom en rozijnen).
Beroemd zijn de Hongaarse abrikozenbrandewijn (pálinka) en de Tokaj-wijn, een zoete dessertwijn.
Ligging
Hongarije ligt in het oosten van Europa. Vanuit Nederland vlieg je in ongeveer 2 uur naar hoofdstad Budapest. Hongarije heeft een oppervlakte van ongeveer 93.032 km² (ongeveer twee keer de oppervlakte van Nederland).
Hongarije wordt omsloten door Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. De rivieren Donau en Ipoly vormen een natuurlijke grens in het noorden. In het zuiden vormen de Draya en de Mura een natuurlijke grens.
Bezienswaardigheden Hongarije
Budapest is één van Europa’s mooiste metropolen. Deze prachtige stad met historie, wordt fraai doorsneden door één van de meest aansprekende rivieren ter wereld, de Donau. Budapest wordt niet voor niets de 'parel aan de Donau' genoemd of het 'Parijs van het Oosten'. Brede, statige avenues worden afgewisseld met pittoreske stadsdelen met kleine straatjes en steegjes. Werkelijk schitterende gebouwen flankeren de Donau en de beide stadsdelen worden met elkaar verbonden door prachtige, klassieke bruggen. Een aanrader!
Een paradijs voor families en mensen op zoek naar ontspanning is het - enorme - Balatonmeer van circa 77 km lang en 15 km breed. Het meer is bovendien maximaal 3 m diep, waardoor het water snel opwarmt. Hier is het aangenaam vertoeven. Het populairst is de zuidoever met veel toeristendorpen en een bruisend uitgaansleven. De dorpjes om het meer zijn ook de moeite van het bezoeken waard. Je kunt bijvoorbeeld naar het dorpje Szántódpuszta waar een paar originele 18e en 19e eeuwse boerderijen staan. De stijlvolle plaats Balantonfüred is van oudsher al de plaats waar de rijkere burgers vakantie vierden. Voor een fraaie promenade, waterbronnen en musea ga je naar dit plaatsje.
Houd je van schitterende architectuur? Dan is Eger een goede keus. Deze meer dan 1000 jaar oude barokstad ten noordoosten van Boedapest is werkelijk een juweel. Het 13e eeuwse kasteel van Eger speelde een belangrijke rol in de strijd tegen de Turken. Het ondergrondse systeem van het kasteel en het muntmuseum zijn hoogtepunten!
Verrassende Highlights in Hongarije
Het plaatsje Zala dat in de heuvels bij het Balatonmeer ligt, is weliswaar klein, maar heeft veel moois voor je in petto. In een prachtig park staat een 18e eeuws kasteel. De schilder Mihály Zichy is bovendien in dit plaatsje geboren. In zijn geboortehuis kun je een deel van zijn werk bewonderen.
Debrecen, in Noord-Oost-Hongarije, is de tweede stad van Hongarije en bekend om de geneeskrachtige baden, het standbeeld van Michiel de Ruyter, maar vooral omdat dit het centrum van de Hongaarse Gereformeerde Kerk is. Zeker een bezoek waard!
De vermaarde Hongaarse poesta's of puszta's (steppegebieden) zijn een must voor de natuurliefhebbers. Hongarije kent tien Nationale Parken die deel uitmaken van de poesta, waarvan het park Hortobágy de grootste en oudste is. Deze geldt als één van de mooiste moerasreservaten ter wereld, door de rivier de Tisza die regelmatig buiten haar oevers treedt.
Praktische Tips voor je vakantie naar Hongarije
Hoelang is het vliegen naar Hongarije?
Hongarije is meestal tussen de 2 en 2,5 uur vliegen.
Wat is de route van Nederland naar Hongarije
De vliegtijd vanaf Schiphol naar Hongarije is ongeveer 2 uur. Er zijn drie internationale luchthavens: Budapest (Ferihegy), Debrecen en Héviz. Binnenlandse vluchten zijn mogelijk naar Gyor en Pécs.
De afstand van Utrecht naar Budapest is ongeveer 1360 km. Als je
met de auto gaat, is een overnachting aan te raden. Veel landen heffen op verschillende belangrijke doorgaande wegen tol of hebben een (autobahn-)vignetplicht.
Als je met de trein vanuit Utrecht naar Budapest reist, doe je daar ongeveer 20 uur over. Dat geldt ook voor een reis met de bus.
Wat is het tijdverschil met Nederland van Hongarije?
Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Hongarije.
Met welke munteenheid betalen ze in Hongarije?
Geldzaken zijn als volgt geregeld in Hongarije:
- De munteenheid in Hongarije is de forint.
- Creditcards worden steeds meer geaccepteerd in Hongarije. Houd je er wel rekening mee dat dit betaalmiddel nog niet overal is ingeburgerd.
- In de grotere steden kun je pinnen bij de geldautomaat.
- Postkantoren zijn van doordeweeks van 8:00 uur tot 18:00 uur open en op zaterdag van 8:00 uur tot 14:00 uur. Banken zijn van doordeweeks van 8:00 uur tot 15:00 uur open en op vrijdag tot 13:00 uur.
- Het gemiddelde prijzenniveau ligt in Hongarije lager dan in Nederland.
- Een fooi van 5% tot 10% is gebruikelijk in restaurants en hotels.
Wat is het voltage in Hongarije?
De netspanning is in het algemeen 220 - 230 volt. In principe is een verloopstekker niet noodzakelijk.
Is het water drinkbaar in Hongarije?
Het leidingwater is veilig, maar om gezondheidsklachten te voorkomen raden wij je aan om mineraalwater uit flessen te drinken.
Welke taal spreken ze in Hongarije?
De officiële taal is Hongaars een zeer bijzondere taal binnen Europa. Alleen de Finnen verstaan er af en toe een woordje van. Maar geen nood: veel Hongaren spreken Duits en bij jongeren kun je vaak ook terecht met Engels.
Hoe is het openbaar vervoer in Hongarije?
In Hongarije is reizen met het openbaar vervoer niet duur. Bovendien is het openbaar vervoer goed georganiseerd, er bestaat een uitgebreid netwerk van bus-, tram-, trein- en metrovervoer.
Met de trein reizen in Hongarije is sneller dan met de bus. Spoorwegmaatschappij MAV verzorgt de treinreizen in Hongarije. Hogesnelheidslijnen IC en ICE zijn echter sneller. Hoofdstad Budapest heeft drie stations: Station Oost, West en Zuid. Vanaf deze stations vertrekken de treinen naar binnenlandse bestemmingen.
Reizen met de bus is iets voordeliger dan met de trein. Op de belangrijkste wegen rijden er nachtbussen. In Budapest reis je voordelig en gemakkelijk met de bus. Voor een busrit van stad naar stad koop je een kaartje in de bus. Ga je in Budapest met de bus, koop dan jouw kaartje in één van de kiosken.
In de hoofdstad Budapest is de fiets ook een erg populair vervoermiddel.Tip: Als 65+-inwoner van Europa mag je gratis gebruik maken van verschillende vormen van openbaar vervoer. Dit geldt voor het landelijke gewone treinverkeer, 2e klas, interlokaal trein- en busverkeer, lokaal openbaar vervoer en de veerpont. Let er wel op dat de pas alleen geldt voor vervoer dat via een dienstregeling rijdt!
Wat is de geschiedenis van Hongarije?
Rond het begin van de jaartelling bezetten de Romeinen een gebied waar het huidige Hongarije ligt, en voegen het bij de provincie Pannonia. De toenmalige bewoners (Kelten en Illyriërs) pasten zich aan de Romeinse cultuur aan. Het gebied werd vanuit het oosten in de 5e eeuw belaagd door de Hunnen en in de eeuwen daarna bleef deze constante 'dreiging' vanuit andere volkeren aanwezig.
De Magyaren (Hongaren) onderwierpen de bewoners van dit gebied vanaf het jaar 896. Hun strooptochten waren berucht in heel Europa. In het jaar 1000 werd koning Stefan I als eerste christelijke koning gekroond. Er was echter steeds een machtsstrijd tussen de adel en de koning.
Toen de laatste Hongaarse koning in 1301 stierf, kwam de kroon in handen van de Habsburgers in Oostenrijk. De Turken dreigden echter vanuit het Ottomaanse rijk binnen te vallen. De Slag bij Mohács in 1526 vormde het beginpunt van de 150 jaar durende bezetting door de Turken. In 1683 wisten de Oostenrijkers de Turken terug te drijven, en kwam Hongarije in Oostenrijkse handen.
De 18e en 19e eeuw stonden in het teken van onafhankelijkheid. De Hongaren kwamen - echter zonder resultaat - meerdere malen in opstand tegen de Oostenrijkers. Deze strijd wordt nog altijd herdacht op 15 maart. In 1867 bereikten Oostenrijk en Hongarije toch een compromis: het Ausgleich. In de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie werd Hongarije min of meer gelijkwaardig aan Oostenrijk.
Na de Eerste Wereldoorlog viel de Dubbelmonarchie uiteen. Admiraal Miklós Horthy kwam aan de macht. Deze admiraal zocht toenadering tot nazi-Duitsland. Dit resulteerde in het herwinnen van Transsylvanië en Slowakije. In 1944 bezette Duitsland Hongarije alsnog, omdat Horthy toenadering zocht tot de geallieerden. Het gevolg hiervan was dat een groot deel van de Joden in Hongarije naar vernietigingskampen werd gestuurd.
In 1945 vielen de Sovjettroepen Hongarije binnen en werden de Duitsers verdreven. Hongarije moest tot het Oostblok toetreden en verloor hiermee veel vrijheid. De Hongaarse opstand werd in 1956 onderdrukt en veel Hongaren vluchtten naar het westen. Een belangrijke groep uit de communistische partij wilde vanaf de jaren '80 meer politieke vrijheid toestaan. Toen in 1989 het IJzeren Gordijn opende, ontbond men vrij snel daarna ook de volksrepubliek. In 1990 waren de eerste vrije parlementsverkiezingen en in 1999 trad Hongarije toe tot de NAVO. In 2004 werd Hongarije lid van de EU.