Op vakantie naar Nijldal
Het Egyptische Nijldal grenst in het noorden aan Caïro, in het zuiden aan Soedan. Egypte is een vruchtbaar land in de Sahara en dat komt door de het water van de Nijl. Egypte wordt daarom ook wel het geschenk van de Nijl genoemd. De Nijl is één van de langste rivieren van de wereld die begint in het Tanameer en uitmondt in de Middellandse Zee.
Het Nijldal is het belangrijkste toeristische gebied in Egypte. Dat komt in de eerste plaats door het grote aantal culturele toppers, zoals de sfinx, de piramides van Gizeh en de tempels van Luxor en Abu Simbel. Natuurlijk zijn ook de Aswan-dam en de dynamische Egyptische hoofdstad Caïro jouw bezoek meer dan waard.
Caïro is een stad van contrasten. Van hypermoderne wolkenkrabbers tot eeuwenoude moskeeën, van soeks tot ultramoderne air-conditioned winkelcentra. Het authentieke oude Caïro ligt aan de oostelijke Nijloever. Het is een doolhof van steegjes, paleizen, minaretten, soeks, moskeeën, kerken en musea. Verder is Caïro een stad die nooit slaapt. Er is een bruisend nachtleven, met veel restaurantjes, theaters, concertgebouwen en dans- en muziektheaters.
Vanuit Nederland kun je naar een aantal bestemmingen in het Egyptische Nijldal rechtstreeks vliegen. De streek is natuurlijk bij uitstek geschikt voor cultuurliefhebbers, maar ook voor natuur en liefhebbers van steden.
Cultuur Nijldal
Egypte is trots op zijn eeuwenoude cultuur, en juist in het Nijldal vind je enorm veel variatie:
- Abu Simbel zijn de twee tempels van Ramses II en zijn vrouw Nefertari. De grote tempel van Ramses II lijkt te worden gedragen door vier reusachtige zittende beelden van de farao.
- Het Luxor-museum in Luxor herbergt interessante reliëfs, beelden en recente ontdekkingen en vondsten.
- Een museum dat je niet mag missen in de hoofdstad Caïro is het Egyptisch Museum, met onder meer de wereldberoemde gouden sarcofaag van Toetanchamon.
- Ook interessant zijn de vele papyrusmusea in Caïro. Daar legt men je haarfijn uit hoe men vroeger papier maakte.
- In Caïro speelt een belangrijk deel van het culturele leven zich af in het Centrum voor Cultuur en Onderwijs. Daar kun je genieten van onder meer opera, dans en muziek.
Soms mag je een toeristische plaats alleen bezoeken als het vervoer onder bewapende begeleiding is. Egypte neemt de wereldwijde mogelijke dreiging van terrorisme in toeristenplaatsen heel serieus.
Natuur
Waar de rest van Egypte dor en droog is, is het Nijldal ronduit groen te noemen.
- In dit vruchtbare land groeien de karakteristieke dadelpalmen volop. Ook zijn er veel bananenplantages.
- Aan de oevers van de Nijl groeien wel 100 verschillende grassoorten. En als je goed kijkt, zie je soms ook nog papyrusriet. De oude Egyptenaren gebruikten het om papier mee te maken.
- In het Nijldal leven opvallend veel vogels. Vooral kraanvogels, reigers, ooievaars, pelikanen en ibissen. De ibis is een reigerachtige vogel die in de oudheid een object van verering was.
In het meest zuidelijke deel van de Nijl huizen krokodillen. Nijlpaarden komen helaas niet meer voor in de Nijl.
Leuke plaatsen in Nijldal
Wil je even de drukte van Luxor ontvluchten, bezoek dan het nabijgelegen vredige plaatsje El-Minya.
Ligging
De oppervlakte van Egypte is circa 1 miljoen vierkante km. Dat is ongeveer 24 keer zo groot als Nederland. 95% van Egypte bestaat uit woestijn, zo niet het vruchtbare Nijldal: een belangrijke regio voor Egypte. Het Nijldal loopt ongeveer van het noordelijk gelegen Caïro tot aan het zuidelijker gelegen Luxor. Aan beide kanten wordt het dal begrensd door zand- en rotswoestijnen. Deze woestijnen fungeerden van oudsher als 'natuurlijke barrières'. Daardoor kon de cultuur van de farao's de tand des tijds makkelijk weerstaan.
Bezienswaardigheden Nijldal
Luxor - de antieke naam is Thebe - was ooit de hoofdstad van de farao's. Hoe machtig de stad was, is nog af te lezen aan de vele imposante tempelcomplexen. Hoogtepunt is Karnak, een tempelcomplex gewijd aan de god Amon. Het complex als geheel heeft een lengte van circa 1500 m. Aan de verschillende bouwstijlen is goed te zien dat het niet in één keer is gebouwd, maar gedurende een langere periode. Twee grote beelden van Ramses houden de wacht. Vrijwel alle muren en pilaren zijn voorzien van hiërogliefen.
In Gizeh staan de drie wereldberoemde piramides Cheops, Chephern en Mycerinus. Vlakbij de piramiden kijkt de huizenhoge sfinx uit over de woestijn. De sfinx is een leeuwenlichaam met een menselijk hoofd. Ronduit indrukwekkend zijn het klankspel en de lichtshow 's avonds.
De Vallei der Koningen en Koninginnen telt ongeveer 60 graftomben van farao's. Ook die van Toetanchamon, wiens vrijwel intacte graf in 1922 werd ontdekt. In de meeste graven liggen veel wandschilderingen, tekens, rijke decoraties. De prachtige terrassen van Deir-El-Bahari - parel van de Vallei der Koningen - leiden tot aan de tempel van koningin Hatsjepsoet.
Verrassende Highlights in Nijldal
In het noorden van Caïro ligt de City of the Dead. Het ziet eruit als een vrijwel verlaten plaatsje. Maar vergis je niet: de huizen zijn geen woonhuizen, maar graven, speciaal gebouwd voor de doden. Egyptenaren komen hier regelmatig hun dode familieleden opzoeken en blijven eten en slapen in de graven.
In Caïro mag je natuurlijk de sfeervolle soek Mansour - de oosterse markt - niet overslaan. In de wirwar van straatjes waan je jezelf in een sprookje van 1001 Nacht, met alle geurende kruiden en specerijen en de kleurrijke handelswaar. Ook leuk is de middeleeuwse bazaar Khan al-Khalili.
Het tempelcomplex van Philae kwam door de bouw van de Aswan-dam in 1971 onder water te staan. De tempel is letterlijk 'boven water' gehaald en steen voor steen herbouwd op het eiland Agilika, waar de tempel nu te bezoeken is.
In één van de vele koffiehuizen kun je kennismaken met een eeuwenoude traditie: de waterpijp, oftwel de shisha. Het is een heel ritueel, waar nog echt de tijd voor wordt genomen. Een bijzondere ervaring!
De beroemde Tuin der Zuilen in Luxor was ooit het decor van de verfilming van Agatha Christie's Murder on the Nile.
Praktische Tips voor je vakantie naar Nijldal
Hoelang is het vliegen naar Nijldal?
Nijldal is meestal tussen de 4,5 en 5 uur vliegen.
Wat is het tijdverschil met Nederland van Nijldal?
Het tijdverschil van Nijldal is in de wintertijd 0 en in de zomertijd 1 uur.
Wat is de route van Nederland naar Nijldal
Vanaf Schiphol vlieg je rechtstreeks naar Caïro. De vliegtijd vanaf Schiphol naar Caïro bedraagt circa 4,5 uur.
Hoe is het openbaar vervoer in Nijldal?
Je kunt een taxi aanhouden voor de grotere hotels. Ook rijden er doorgaans veel taxi’s door de stad.
Met interlokale bussen kun je van plaats naar plaats reizen.Tip: Spreek met taxichauffeurs van tevoren een ritprijs af. De meeste taxi's hebben wel een meter, maar die staan vaak uit of zijn kapot.