Op vakantie naar China
China is een feest voor reizigers en vakantiegangers. Het land is zo omvangrijk en zo gevarieerd dat iedereen er wel iets van zijn gading vindt. Het is een land van uitersten. U vindt er de hoogste bergen ter wereld, met toppen boven de 8000 m, maar ook het laagst gelegen gebied (Turpan in het noordwesten, op ongeveer 150 m beneden zeeniveau). U vindt er de grootste miljoenensteden ter wereld, zoals Beijing en Shanghai, maar ook duizenden boerendorpen waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.
China is zó groot, dat u uw vakantie goed moet plannen. Het is niet te doen het land in één vakantie te bekijken. De meeste mensen kiezen tussen het noorden (met onder meer Beijing, de Chinese muur en Xian) of het zuiden (met Shanghai, Guangzhou, Yunnan en Sizchuan). In beide gevallen kunt u heel veel verschillende steden en culturele hoogtepunten bekijken en genieten van de spectaculaire natuur. En heerlijk eten kunt u overal!
Eten en drinken in China
Chinezen staan bekend om de exotische ingrediënten die ze gebruiken in de keuken.. Op de markt in Guanzhou (Kanton) kunt u allerlei diersoorten aantreffen die bedoeld zijn voor consumptie: naast de bekendere diersoorten zijn dat ook schildpadden, uilen, dassen en honden. Ook de slangen zijn bekend, veel steden hebben tegenwoordig een 'slangenrestaurant', speciaal voor toeristen. En dan hebben we het nog niet gehad over geroosterde ratten en gefrituurde sprinkhanen...
Maar los van alle gruwelverhalen kunt u verrukkelijk eten in China. Veel kenners beschouwen de Chinese keuken zelfs als de beste keuken ter wereld. Dat komt door de verse ingrediënten, het geraffineerde gebruik van kruiden en de enorme regionale variatie.
Het hoofdbestanddeel van de Chinese keuken is witte rijst. Daarbij bestelt u een aantal gerechten op basis van vlees, vis of groente(n). Eten in China is bij uitstek een groepsactiviteit: normaal gesproken bestelt u gerechten voor een groep, waarvan iedereen dan neemt. Als u met een groep gaat eten, kunt u dus veel verschillende gerechten proeven. Hoe meer gerechten er op tafel staan, hoe rijker het gezelschap en hoe meer status dat met zich meebrengt. U zult tafels zien waarop de gerechten op elkaar staan gestapeld, omdat er te weinig ruimte voor is.
In het noorden wordt tarwe verbouwd, geen rijst; hier is mie de basis. De Chinezen maken stevige mie, die vaak in een soep wordt geserveerd. Ook hierbij kunt u weer een grote variatie aan gerechten bestellen. Chinezen eten de soep overigens vaak aan het einde van de maaltijd en niet (zoals bij ons) als voorgerecht.
Een land zo groot als China is gezegend met een groot aantal regionale keukens. De bekendste keuken bij ons is de Kantonese. Veel Chinese restaurants in Nederland voeren de Kantonese keuken. De Kantonese keuken maakt veel gebruik van sojasaus en de gerechten zijn over het algemeen minder sterk gekruid. Aan de andere kant van de schaal vindt u de keuken van Sichuan, met extreem scherp gekruide gerechten. Overigens, als u iets eet wat te heet is: water helpt niet om uw mond te blussen, rijst, kroepoek en komkommer wel!
Hoewel u in toeristenrestaurants met bestek kunt eten, eet de Chinees natuurlijk met stokjes. En dan ook alles! Als u vooraf thuis een beetje oefent, zult u merken dat het niet zo moeilijk is.
Ligging
China (officieel de Volksrepubliek China) ligt in Oost-Azië. De oppervlakte van het land bedraagt ruim 9.571.000 km². Alleen Rusland en Canada zijn groter. China is ongeveer 239 keer zo groot als Nederland. China heeft meer dan 22.000 km grens. Het land grenst aan maar liefst 16 landen. De belangrijkste buren zijn Rusland, India, Mongolië, Myanmar (Birma), Kazachstan en Noord-Korea.
Bezienswaardigheden China
China heeft een groot aantal topattracties voor alle smaken. Of u nu een natuurliefhebber, een avonturier of een lekkerbek bent, China stelt nooit teleur. Hieronder noemen we een aantal toppers:
De Chinese muur: het beroemdste bouwwerk in China. De Grote Muur loopt in het noorden van China van de zee tot aan de Gobiwoestijn. Met de bouw is begonnen in de 7e eeuw voor Christus.
De Verboden Stad in Beijing is een onderdeel van Peking en was vroeger het Keizerlijk Paleis. Dit paleis is gebouwd tijdens de Ming Dynasty, begin 15e eeuw. Het complex meet 750 bij 960 m. Volgens overlevering bevat het 9999 kamers!.
De zijderoute is de oudste handelsroute tussen China en het westen. In feite bestaat deze route uit verschillende handelswegen door Centraal-Azië. In China begon de oorspronkelijke zijderoute in Xian. U kunt een groot deel van deze route bereizen.
Dicht bij de oude hoofdstad Xian vindt u het beroemde terracottaleger. Dit leger bestaat uit duizenden levensgrote aardewerken soldaten en paarden. Oorspronkelijk was het een grafmonument voor de eerste keizer van China.
Eén van de populaire tochten is een cruise over de rivier de Yangtze. Vooral het gedeelte bij de 'Three Gorges', één van ’s werelds grootste stuwdammen, is spectaculair.
Verrassende Highlights in China
Bezoek de prachtige boeddhistische Yungang-grotten bij het Noord-Chinese Datong. Deze grotten in de zuidelijke wand van de Wuzhou-heuvels bevatten verschillende goed bewaarde boeddhabeelden uit de 5e eeuw (Noordelijke Wei-dynastie).
Natuurliefhebbers opgelet! Guilin en Yangshuo liggen in één van de mooiste landschappen van Zuid-China. Het bizarre karstgebergte in deze omgeving zorgt voor grillige bergen, die inspiratie hebben geboden aan generaties Chinese kunstenaars. U kunt hier fantastische wandel- en fietstochten maken. Op een boot op de rivier de Li ziet u het landschap aan u voorbij glijden.
Dali is een excursie naar het oude China. De plaats ligt tussen het Erhai-meer en het Cang-gebergte. Dali is een goede plaats om meer te weten te komen over de vele minderheden van China, zoals de Bai. Zij vallen op door hun indigoblauwe kleding.
Suzhou wordt wel het Venetië van het Oosten genoemd. De stad wordt doorkruist door sfeervolle kanalen waarop u prachtige boottochten kunt maken.
Chengdu is de hoofdstad van de provincie Sichuan. Sichuan staat bekend om zijn sterk gekruide gerechten, zoals de populaire hotpot (de naam zegt het al). In het pandareservaat even buiten Chengdu kunt u misschien een glimp opvangen van de zeldzame reuzenpanda.
Praktische Tips voor je vakantie naar China
Hoelang is het vliegen naar China?
China is meestal tussen de 9 en 9,5 uur vliegen.
Wat is de route van Nederland naar China
U kunt rechtstreeks naar een groot aantal bestemmingen in China vliegen: de bekendste zijn Beijing, Shanghai en Hong Kong. Daarnaast zijn er nog veel meer vluchten met een tussenstop. De snelste rechtstreekse vluchten naar Beijing doen er ongeveer 9 uur over.
Als u de tijd hebt, kunt ook de Transsiberië Express nemen. De meeste mensen vliegen naar Moskou en gaan van daar af met Transsiberië Express via Irkoetsk en Mongolië, naar Beijing. De afstand is ongeveer 9.000 km: reken op een week reizen met de trein.
Wat is het tijdverschil met Nederland van China?
Het tijdverschil van China is in de wintertijd 6 en in de zomertijd 7 uur.
Met welke munteenheid betalen ze in China?
Geldzaken zijn in China als volgt geregeld:
- De munteenheid in China is de yuan. 1 yuan is ongeveer 30 cent.
- Creditcards worden geaccepteerd in hotels en toeristenrestaurants, maar lang niet altijd in andere restaurants of in winkels.
- Geld pinnen is steeds vaker mogelijk, hoewel sommige machines alleen Chinese karakters laten zien.
- Het is aan te raden ook contant geld en/of Travellers Cheques mee te nemen. Thomas Cook en American Express zijn de meest bekende en dus best geaccepteerde Travellers Cheques.
- Het gemiddelde prijsniveau is veel lager dan dat in Nederland.
- Een fooi van 5 tot 10% is welkom in cafés en restaurants.
Wat is het voltage in China?
De netspanning is over het algemeen 220 volt. In principe is een verloopstekker niet noodzakelijk, anders kunt u deze meestal bij de receptie van uw accommodatie krijgen.
Is het water drinkbaar in China?
Het leidingwater in China is niet drinkbaar. We raden u aan om mineraalwater uit flessen te drinken.
Welke taal spreken ze in China?
De officiële taal is Chinees (Mandarijn). Daarnaast wordt in China een groot aantal minderheidstalen en dialecten gesproken. In toeristische gebieden kunt u vaak terecht met Engels. Vooral jongeren spreken steeds beter Engels.
Hoe is het openbaar vervoer in China?
De trein is de beste manier om China te ontdekken. China beschikt over meer dan 50.000 km spoorwegnet: alle grote steden zijn op het treinnetwerk aangesloten. In gewone treinen kunt kiezen uit 'hard seat' en 'soft seat', nachttreinen beschikken over 'hard sleepers' en 'soft sleepers'. 'Hard' is hier echt hard: de banken zijn van hout. Uiteraard zijn er ook luxe exprestreinen. Het is verstandig van tevoren kaartjes te reserveren.
Voor grote afstanden - en daar praat u in China al gauw over - kunt u gebruik maken van interne vluchten. Ook hier geldt weer dat alle grote steden een vliegveld hebben. De interne verbindingen worden verzorgd door drie grote maatschappijen: Air China, China Eastern and China Southern. Het is verstandig al voor uw vertrek de tickets te boeken.
Als u meer het achterland ingaat, bijvoorbeeld in de bergstreken van Yunnan, kunt u gebruik maken van de bussen. Elke plaats heeft één of meerdere busstations. Informeer van te voren bij welk busstation u moet zijn. Bussen komen overal, maar ze zijn niet altijd even comfortabel en het verkeer in China kan heel druk zijn.Tip: Probeer eens een fietsriksja voor de korte afstand. Dat is een prima vervoermiddel om bijvoorbeeld de Verboden Stad in Beijing te verkennen.
Wat is de geschiedenis van China?
China is één van de oudste beschavingen ter wereld. Al ver in de prehistorie was dit gebied bewoond; fossielen van de 'Peking-mens' dateren van 500.000 voor Christus.
De Chinese geschiedenis wordt verdeeld in dynastieën die elkaar opvolgen. De oudste dynastie is de Shang-dynastie, vooral bekend door de bronzen voorwerpen. De eerste dynastie waaronder een groot deel van het huidige China verenigd werd, was de Qin-dynastie, die in 221 voor Christus begon. De Qin-dynastie is vooral bekend geworden door de eerste keizer, en dan vooral door diens graf. Dit graf, dat in de jaren ‘70 van de vorige eeuw is ontdekt, bevatte het beroemde terracottaleger, duizenden aardewerken soldaten en paarden die in slagorde stonden opgesteld.
Na de Qin-dynastie ontwikkelde zich de Han-dynastie (ongeveer 200 voor tot 200 na Christus), één van de belangrijkste Chinese dynastieën. Etnische Chinezen worden nog steeds 'Han-Chinezen' genoemd. Tijdens deze dynastie kreeg het centrale bestuur vorm, op basis van de leer van Confucius. In deze periode ontstond ook de zijderoute en kreeg China de eerste contacten met het westen.
Van de 7e tot en met de 9e eeuw bloeide de Tang-dynastie. Dit was een periode van welvaart en culturele bloei. De handel zorgde voor grote steden: zo telde de hoofdstad Chang'an (het huidige Xian) ruim 2 miljoen inwoners. Waarschijnlijk was dit toen de grootste stad ter wereld. Tijdens de Tang-dynastie bloeide ook het boeddhisme in China.
In de 13e eeuw veroverden de Mongolen onder Djengis Khan China. Diens kleinzoon, Kublai Khan, vestigde in 1279 zijn eigen dynastie, de Yuan-dynastie. De Chinezen moesten zich aanpassen aan de Mongoolse gebruiken, cultuur en eetgewoonten. Tijdens deze periode werden de contacten met het westen intensiever. Onder meer Marco Polo bezocht het Mongoolse hof.
In 1368 zijn de Mongolen verdreven; deze gebeurtenis markeerde het begin van de Ming-dynastie (tot 1644). De hoofdstad werd eerst verplaatst naar Nanjing, later naar Beijing. Uit deze periode dateert de 'Verboden Stad' in Beijing. Aan het einde van de Ming-periode keerde het Chinese rijk zich steeds meer naar binnen. Burgers mochten niet meer naar het buitenland reizen.
In 1644 veroverden de Mantjoes (uit Mantsjoerije) Peking. Deze gebeurtenis markeerde het begin van de Qing-dynastie. Dit was een tamelijk rustige tijd voor China. Bij het verdrag van Nanjing werd een aantal havens opengesteld voor westerse landen en de handel nam toe. Mede onder westerse invloed begon China zich technologisch te vernieuwen, onder andere door de aanleg van spoorlijnen en telegraafverbindingen. Steeds meer jongeren drongen aan op politieke hervormingen.
In 1912 deed de laatste keizer afstand van de troon. Sun Yatsen werd de eerste president. Na zijn dood in 1925 werd hij opgevolgd door de voorman van de Nationalistische Partij, Chiang Kaishek. De communistische partij werd echter steeds sterker en een conflict tussen nationalisten en communisten bleef dan ook niet uit. In 1935 begonnen de communisten onder leiding van Mao Zedong aan de zogenaamde 'lange mars'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloten beide groeperingen een tijdelijk verbond tegen de Japanners, maar daarna werden de vijandelijkheden hervat. Van 1946 tot 1949 verkeerde het land in burgeroorlog. In 1949 nam Mao Beijing in en riep de Volksrepubliek China uit. Chaing Kaishek vluchtte naar Taiwan en vestigde daar zijn eigen regering.
Het Chinese communisme wordt gekenmerkt door een voortdurende machtsstrijd. De leiders gebruikten ingrijpende politieke veranderingen om hun machtsbasis te versterken, vaak ten koste van de bevolking. De landbouwhervormingen tijdens de 'Grote Sprong Voorwaarts' veroorzaakten honger op grote schaal en kostten naar schatting miljoenen boeren het leven. Ook de Culturele Revolutie (1966 - 1970) maakte veel slachtoffers. Voorafgaand aan deze revolutie, in 1959, heroverde China Tibet, dat in 1912 onafh