Op vakantie naar Maleisie
Maleisië ligt in Zuidoost-Azië, en bestaat uit de twee delen West-Maleisië en Oost-Maleisië. Oost-Maleisië bestaat uit Sabah en Sarawak op het eiland Borneo, West-Maleisië is het schiereiland ten zuiden van Thailand. Het is één van de meest westerse landen in Zuid-Oost Azië, en zal je versteld doen staan. De prachtige natuurparken, de stranden, de steden en vooral de vele verschillende culturen zijn een ware belevenis!
Combineer een bezoek aan de hoofdstad Kuala Lumpur met een bezoek aan het eiland Penang. Bezoek Taman Negara, het oudste regenwoud ter wereld, en verwonder je over de enorme verscheidenheid aan flora en fauna.
Geniet van het straatleven, de markten en natuurlijk de zeer smakelijke gerechten van deze prachtige bestemming. De heerlijke temperaturen maken je reis naar Maleisië compleet!
Eten en drinken in Maleisie
De keuken van Maleisië is zeer divers. Je kunt gerust een stalletje aan de kant van de weg uitproberen, om te genieten van een traditioneel Maleis gerecht. In de ‘hawker stalls’ kun je zelfs kiezen uit verschillende keukens. Aan één zijde vind je stalletjes met Maleise gerechten, aan de tweede zijde Indiase stalletjes en aan de derde zijde Chinese stalletjes.
In de Maleisische keuken wordt veel rijst, noedels, kip, vlees (geen varkensvlees!) en vis gebruikt. Dit wordt bereid met groenten en een zoetzure saus, curry of gembersaus. Bekende gerechten zijn laksa (soep van kokos en chili met vlees, groente en zeedieren), agar-agar (zoete aaardappelen en bonen met gecondenseerde melk en gekleurde siroop) en satay (gekruid geroosterd vlees op een stokje). Een smakelijk toetje is kacang (een toetje met een mengsel van ijsschaafsel).
De Indiase keuken is ook zeer smakelijk: de roti canai, een dunne pannekoek met kerriesaus, is een geliefd ontbijt in Maleisië.
Alcohol wordt in veel plaatsen niet geschonken vanwege de islam. Waar wel geschonken wordt, zijn vele soorten bier verkrijgbaar, lokale en geïmporteerde soorten. Thee is zeer geliefd, vooral onder de Chinezen. Koffie is overal verkrijgbaar, maar heeft een andere smaak dan je gewend bent. Vers geperste vruchtensappen zijn volop verkrijgbaar. Als je verlangt naar een gerecht wat minder oosters is, dan tref je met een beetje geluk ook een hamburgerstalletje.
Let er bij je keuze van een stalletje op dat er voldoende aanloop is. Dit betekent dat de kwaliteit van het voedsel in orde is. Kijk ook even of je kunt ontdekken of het vuur onder de pannen hoog genoeg is.. Sla overigens de waarschuwingen van de kok niet in de wind als deze voor je een pittig gerecht maakt!
Ligging
Maleisië ligt in Zuidoost-Azië, en bestaat uit twee delen. Dit zijn West-Maleisië, het schiereiland, en Oost-Maleisië, wat bestaat uit Sabah en Sarawak op het eiland Borneo. De twee delen worden door elkaar gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. In het noorden grenst het land aan Thailand, in het zuiden aan Singapore. Ten westen ligt de Straat van Malakka. Oost-Maleisië ligt op het eiland Borneo, en grenst aan Kalimantan, het deel van Borneo wat bij Indonesië hoort.
De totale oppervlakte van Maleisië bedraagt circa 329.750 km², vergelijkbaar met Vietnam en ongeveer 8 keer zo groot als Nederland. Je vliegt in ongeveer 12 tot 18 uur naar Maleisië.
Bezienswaardigheden Maleisie
Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, is een bedrijvige stad met circa 2 miljoen inwoners. Voor winkelliefhebbers is de stad een absolute must: je vindt hier het summum aan mega malls! Een andere belangrijke attractie is de Menara KL (KL Toren), een circa 421 m hoge televisietoren. Petaling Street in China Town is, met de vele marktkraampjes en restaurantjes, dé plek om te winkelen, te eten en indrukken op te doen.
Nationaal Park Kinabalu op Sabah is een must voor natuurliefhebbers en alpinisten. Mount Kinabalu, met circa 4100 m de op één na hoogste berg in Zuid Oost Azië, is te beklimmen. Gunung (Maleis voor berg) Kinabalu kent een zeer gevarieerde flora, de vele soorten wilde orchideeën zijn schitterend!
Kota Kinabalu, de hoofdstad van Sabah, staat bekend om haar fraaie resorthotels. Maar ook de verscheidene musea, de Bird Sanctuary en Gaya Island mag je zeker niet missen!
Verrassende Highlights in Maleisie
Georgetown, de hoofdstad op het eiland Penang, is een uitstekend voorbeeld van de multiculturele samenleving van Maleisië. De inwoners zijn van Chinese, Indiase en Maleisische afkomst. De koloniale bouwstijl, overgebleven van de Britse tijd, is nog steeds duidelijk zichtbaar. Ook andere facetten van de geschiedenis van Georgetown zijn zichtbaar: de oude koopmanshuizen, de koloniale huizen en de grote villa's vertellen veel over vroeger tijden.
Penang zelf, de ‘parel van de oriënt’, is drukbezocht - voor Maleisische begrippen. De bijnaam stamt uit de tijd dat handelaren in specerijen vooral naar Penang kwamen. Teluk Duyung of Monkey Beach is een prachtig, verborgen strand. Wie hierheen wil, moet eerst een boottocht of een jungletrail ondernemen, maar dit is zeker de moeite waard. De zandstranden van Tanjung Bungah zijn prachtig schoon en bieden vele watersportmogelijkheden.
Taman Nagara in West-Maleisië is het oudste regenwoud ter wereld. Deze is zelfs nog ouder dan de regenwouden van de Amazone! Dit Nationaal Park staat vooral bekend om de zeer diverse flora en fauna. Je vindt hier vele visrijke riviertjes en plekken waar je wilde dieren kunt observeren.
Praktische Tips voor je vakantie naar Maleisie
Hoelang is het vliegen naar Maleisie?
Maleisie is meestal tussen de 12 en 18 uur vliegen.
Wat is de route van Nederland naar Maleisie
Vanuit Nederland bedraagt de vliegtijd naar Maleisië tussen de 12 en 18 uur. Rechtstreekse vluchten zijn mogelijk, Maleisië heeft 5 internationale luchthavens: Kuala Lumpur, Langkawi, Penang, Kuching en Kota Kinabalu. Tussenstops zijn Frankfurt en Singapore.
Wat is het tijdverschil met Nederland van Maleisie?
Het tijdverschil van Maleisie is in de wintertijd 6 en in de zomertijd 7 uur.
Met welke munteenheid betalen ze in Maleisie?
In Maleisië zijn geldzaken als volgt geregeld:
- De munteenheid is de ringgit.
- Traveller cheques worden overal geaccepteerd.
- De meeste banken kunnen ook euro’s wisselen.
- Vrijwel alle hotels en grote winkels en restaurants accepteren de belangrijkste internationale creditcards. In toenemende mate wordt echter een dubbel systeem gehanteerd: wie contant betaalt, is goedkoper uit dan wie met de creditcard betaalt.
- Fooien worden in hotels en restaurants al bij de rekening opgeteld. Wel wordt een extra fooi natuurlijk bijzonder op prijs gesteld.
Wat is het voltage in Maleisie?
Het voltage in Maleisië is 220 Volt. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor zogenaamde Engelse stekkers. Het is daarom aan te bevelen dat je een universele adapter meeneemt.
Is het water drinkbaar in Maleisie?
Het kraanwater in Maleisië is niet drinkbaar. Wij raden je aan om mineraalwater uit flessen te drinken.
Welke taal spreken ze in Maleisie?
De officiële taal van Maleisië is het Maleis. In de toeristische gebieden kun je ook goed terecht met Engels. Sommige woorden zijn ontleend aan het Engels, en aangepast aan de Maleisische spelling. Hierdoor pik je al gauw zinnen en woordjes op, wat de bevolking kan waarderen. Pandai cekap Bahasa Malaysia: knap dat je onze taal begrijpt!
Hoe is het openbaar vervoer in Maleisie?
Het openbaar vervoer in Maleisië is goed georganiseerd. Het netwerk van buslijnen is uitstekend, je kunt gebruik maken van streek- en stadsbussen. Ook het vervoer per trein is van goede kwaliteit. De bussen en treinen rijden volgens een dienstregeling, en zijn grotendeels voorzien van airconditioning, dit met uitzondering van de lokale bussen. Nice/Plusliner en Transnasional brengen je naar de meest bekende plaatsen in Maleisië. Met de Plusliner kun je ook naar Singapore reizen. Vertrekhalte van deze lijn is het oude station van Kuala Lumpur.
De Jungletrein en de Eastern Oriental Express zijn echte uitdagingen voor de reiziger die meer avontuur zoekt. De Jungletrein rijdt door het dichte oerwoud van Gemas naar Tumpat. Dit ligt circa 10 km boven Kota Bharu, tegen de Thaise grens aan. De lokale bevolking gebruikt deze trein om naar de kampongs te gaan. De trein is vrij eenvoudig, al zijn er wel wagons met airconditioning.
De Eastern Oriental Express rijdt over een traject tussen Singapore en Thailand. Deze legt ongeveer 2000 km af. Deze trein biedt een uitstekende manier om Zuid-Oost Azië op een comfortabele manier te ontdekken.
Wat is de geschiedenis van Maleisie?
Circa 10.000 jaar geleden trokken de Orang Asli vanuit zuidwest China het huidige West-Maleisië binnen. Verschillende landen, waaronder Cambodja, overheersten het gebied, totdat de Chinese invloed vanaf 1405 groter werd. Op hetzelfde moment nam de islam een steeds grotere plaats in.
Vanaf 1500 werd Maleisië steeds gewilder voor de grote Europese landen, dit vooral door de rijkdom aan specerijen. Portugal was de eerste om Malakka in te nemen, de Nederlandse VOC nam dit in 1641 over. De Engelsen richtten hun pijlen in eerste instantie op het eiland Penang. Pas aan het einde van de 18e eeuw namen ze Malakka over van Nederland, dat zich meer op Indonesië ging richten.
In 1826 werd de Britse kroonkolonie Straits of Settlement opgericht. Langzaam maar zeker breidden de Britten hun invloed op het gebied uit. In eerste instantie vanwege de specerijen, daarna vanwege de gevonden tinvoorraden.
Na de kolonisatie van het schiereiland West-Maleisië volgden Sabah en Sarawak op Borneo. De Britse regeerders haalden in deze tijd ook vele Indiase arbeiders naar Maleisië, om het tekort aan werknemers op te lossen.
Na de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog groeide de wens van de Maleisische bevolking om onafhankelijkheid. In 1957 volgde dit voor het schiereiland onder de naam ‘Federatie van Maleisië’. In 1963 volgde een nieuwe federatie, waar ook Singapore en de Oost-Maleise delen Sabah en Sarawak toe hoorden. De Filippijnen en Indonesië waren het hier niet mee eens en verbraken alle diplomatieke banden. Indonesië ging een ‘konfrontasi’ aan die een hoogtepunt bereikte met het tot zinken brengen van vissersboten voor de kust van Sabah. Nadat de Indonesische president Soekarno was afgezet in 1966 sloten beide landen vrede. Singapore scheidde zich in 1965 af, en werd een onafhankelijke staat.
Maleisië is, in het vervolg van de 20ste eeuw, in economisch en technologisch opzicht een vooruitstrevend land geworden. De ‘Vision 2020’, opgesteld door voormalig president Mahathir, heeft als doel Maleisië een volledig ontwikkeld land te laten zijn in 2020.